Americanii pregătesc schimbări la Staţia Spaţială Internaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O misiune de mare complexitate în Cosmos

femeie, o astronaută americană de origine indiană, un astronaut american de origine suedeză, altul de origine britanică, unul născut în Alaska şi altul de origine poloneză, născut în New Jersey.
Cinci dintre ei nu au avut până acum nicio experienţă în spaţiu, dar cu toţii au beneficiat de lungi antrenamente, între 8 şi 12 ani. De aceea, comandantul Mark Polansky (50 de ani), poreclit Roman, după numele celebrului regizor Roman Polansky, care a efectuat până acum două misiuni spaţiale, nu-i consideră "boboci" pe membrii echipajului aflat sub conducerea sa, ci oameni pe care se poate bizui cu toată încrederea.
Legăturile ISS cu centrul de control de la sol vor fi întrerupte
Scopurile pe care şi le propune misiunea constau în adăugarea unei noi grinzi de susţinere a structurii metalice a ISS, precum şi din "înfăşurarea", aidoma unei jaluzele, a unor panouri solare şi înlocuirea lor cu altele mai performante, care se rotesc după Soare, pentru a asigura maximum de efect. Nu se ştie cum va decurge această din urmă operaţie, în timpul căreia va fi oprită aprovizionarea cu electricitate a jumătate din segmentul american al Staţiei Spaţiale Internaţionale.
În această perioadă critică, sistemul de iluminat al laboratorului spaţial şi legăturile cu centrul de control de la sol vor fi întrerupte.
Dificultăţi probabile
Directorul de zbor al NASA, John Cury, a avertizat că ar putea fi întâmpinate dificultăţi.
Noul sistem electric are şi menirea de a pune pentru prima oară în funcţiune pompele de răcire instalate în 2002.
Este ca şi cum ai răsuci cheia de contact pentru a acţiona motorul unei maşini care a stat în garaj timp de patru ani.
Suficiente motive pentru a justifica aprecierea lui Cury că noua misiune a navetei Discovery reprezintă "o piatră de hotar în operaţiunile de asamblare definitivă a Staţiei Spaţiale Internaţionale".

NASA pregăteşte o bază permanentă pe Lună
Agenţia Spaţială Americană NASA a anunţat că, în curând, va trece la întocmirea planurilor pentru construirea unei baze permanente pe Lună, după ce astronauţii americani vor relua zborurile spre Astrul Nopţii, cu începere din 2020. De pe acum, NASA şi-a dezvăluit intenţia de a construi un nou complex spaţial pentru aselenizare, care va succeda ultimei misiuni Apollo, din 1972. Baza va fi, probabil, instalată în zona unuia din cei doi poli ai Lunii şi va funcţiona ca un centru de cercetări ştiinţifice şi, posibil, ca o platformă intermediară pentru zborurile cu echipaj uman spre Marte. Finanţarea va fi asigurată din fondurile alocate zborurilor cu navete spaţiale, care vor fi suspendate în 2010. (R.C.)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite