Americanii, campioni la punctualitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Africanii, sud-americanii şi locuitorii din Orientul Mijlociu se numără printre codaşi Mulţi dintre locuitorii Europei de Vest şi ai SUA consideră că punctualitatea este esenţială.

Africanii, sud-americanii şi locuitorii din Orientul Mijlociu se numără printre codaşi

Mulţi dintre locuitorii Europei de Vest şi ai SUA consideră că punctualitatea este esenţială. Nu este numai un semn de respect, ci şi un semn al eficienţei activităţii. Este foarte importantă în afaceri, dar şi în orice împrejurare.

În SUA, a fi punctual este în general o regulă, potrivit BBC. Preşedintele George W. Bush e maniac în ceea ce priveşte punctualitatea şi întreaga administraţie de la Casa Albă funcţionează ireproşabil ca program. Fostul ambasador SUA, John Bolton, a adus aceeaşi atitudine la ONU. Când a deţinut preşedinţia Consiliului de Securitate, începea reuniunile cu promptitudine, chiar dacă unele locuri erau goale. Este încă admirat pentru că i-a făcut pe cei 15 membri ai consiliului mai punctuali. Germanii sunt bine cunoscuţi pentru punctualitate, dar aceasta nu mai e chiar un stereotip. "Suntem mai corecţi decât, spre exemplu, popoarele mediteraneene, spune Stefan Klein, autor al unui bestseller despre timp. "Dar suntem mai puţin stricţi decât americanii. Cred că numitorul comun este protestantismul, care impune reguli stricte: face oamenii să creadă că este aproape un păcat să pierzi timpul", adaugă el.

Punctualitatea, o regulă şi în China

Klein spune că punctualitatea a fost o noţiune specială pentru Germania, deoarece industrializarea este foarte veche aici, implicând un program strict. Acest lucru îi face mai puţin spontani. Nu se poate spune unui neamţ pur şi simplu "Hai la o cafea!". Mulţi dintre ei au agende fixe pentru cel puţin o săptămână. Dar lucrurile s-au mai schimbat din cauza telefoanelor mobile şi a internetului, care au relaxat stricteţea. Comunicarea mai dificilă impunea punctualitate. În China, punctualitaea este, de asemenea, o regulă. Dar există o zonă în care intervine noţiunea de "orgoliu". A face pe cineva să aştepte este o cale de a-i arăta superioritatea. Cu atât eşti mai "tare", cu cât faci pe cineva să aştepte mai mult.

Campanie împotriva întârzierii

Străinii cred că în Spania, ţară în care există siesta, punctualitatea scârţâie. În realitate, mulţi spanioli au un program de lucru lung şi inflexibil. Nu la fel stau lucrurile în cazul întâlnirilor de afaceri: există 10 minute de politeţe, permise ca întârziere, potrivit corespondentului BBC la Madrid. Punctualitatea nu este privită rigid în ţările din Africa de Nord şi în multe din Orientul Mijlociu. La Cairo există o tendinţă ca totul să înceapă târziu. Kenyenii sunt proverbiali în privinţa întârzierilor. Toată lumea, începând cu preşedintele, întârzie. Conceptul de "mañana"(mâine), ce înseamnă un timp nedefinit, e o obişnuinţă. Guvernul peruan are ambiţia să schimbe lucrurile. Sirenele vor suna şi clopotele vor bate pentru a reaminti celor 27 milioane de locuitori să-şi sincronizeze ceasurile. Campania demarată - "la hora sin demora" (timpul fără întârziere) - are ca scop educarea publicului privitor la avantajele punctualităţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite