Americanii şi britanicii fac exerciţii împotriva atacurilor cu bombe murdare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Marea Britanie şi Statele Unite se pregătesc pentru eventualitatea că, într-o zi, un grup terorist ar putea să detoneze o bombă murdară. O astfel de bombă foloseşte

Autorităţile din Marea Britanie şi Statele Unite se pregătesc pentru eventualitatea că, într-o zi, un grup terorist ar putea să detoneze o bombă murdară. O astfel de bombă foloseşte explozibil obişnuit alături de material radioactiv şi, prin detonare, poate contamina suprafeţe întinse.

Una dintre problemele contaminării radioactive este că nici nu se vede, nici nu se simte. De aceea s-au îmbolnăvit atât de mulţi oameni care au intervenit în timpul accidentului de la Cernobîl în 1986, pentru că nici nu şi-au dat seama cât de grav se iradiau. Cercetătorii din Statele Unite au realizat însă un dispozitiv care detectează imediat cât de expus a fost cineva unei bombe murdare.

Dacă o persoană a fost expusă sau crede că a fost expusă la radiaţie sau la gaze toxice, acest dispozitiv i se apropie de faţă, se apasă un buton, şi în circa 30 de secunde se determină precis dacă omul a fost contaminat cu toxine sau cu substanţe radioactive.

O altă protecţie este cea a clădirilor. Laboratoarele Naţionale Argon, de lângă Chicago, au organizat ieri primul exerciţiu de protecţie împotriva bombelor murdare. Cercetătorii în costume de protecţie au stropit pereţii unei clădiri vechi cu un strat subţire de plastic lichid, menit să izoleze imobilul "murdărit" cu substanţe radioactive de mediul înconjurător. Sigur, era doar un exerciţiu. Peretele nu era contaminat.

Metoda face faţă însă celor mai periculoase materiale radioactive, chiar dacă au pătruns în betoane, pentru că polimerul "absoarbe" particulele radioactive şi le fixează, iar stratul radioactiv solid se îndepărtează cu un aspirator special.

Teoretic, clădirea poate fi astfel decontaminată într-o zi, în loc să se aştepte săptămâni sau să se demoleze clădirea.

Deocamdată, nicăieri în lume nu au fost folosite bombele murdare. Dar, în caz de urgenţă reală, astfel de polimeri ar fi răspândiţi din avion deasupra zonei exploziei, din care au fost "extrase" în prealabil persoanele, obţinându-se astfel o izolare foarte eficientă.

Cercetătorii au găsit metode de luptă împotriva atacurilor radioactive, dar finanţarea a fost până acum destul de modestă, iar specialiştii se întreabă dacă va fi destul ca să se facă faţă, în realitate, unei bombe murdare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite