Americanii nu vor să fie ascultaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

congresmeni americani aparţinând Partidului Democrat de opoziţie, dar şi Partidului Republican de guvernământ exprimă serioase rezerve asupra ascultării ilegale a convorbirilor telefonice.

congresmeni americani aparţinând Partidului Democrat de opoziţie, dar şi Partidului Republican de guvernământ exprimă serioase rezerve asupra ascultării ilegale a convorbirilor telefonice. Senatorii Sam Brownback din Kansas şi John McCain din Arizona, care au ambiţii prezidenţiale, s-au pronunţat pentru revizuirea actualei legislaţii care permite monitorizarea fără mandat a convorbirilor. În acelaşi sens s-a declarat şi un alt aspirant prezidenţial, senatorul Chuck Hagel din Nebraska, care a cerut ca, până la începutul lunii viitoare, Casa Albă şi Congresul să se pună de acord asupra modificării legislaţiei existente. Critici şi obiecţii au formulat şi senatorii Arlen Specter, preşedinte al Comisiei judiciare a Senatului, şi Susan Collins.
"Este o confruntare instituţională între Congres şi Casa Albă", a declarat Tom Newcomb, unul dintre cei mai respectaţi specialişti americani în problemele securităţii naţionale.
şi în afara Americii se constată opinii critice. Secretarul general al ONU, Kofi Annan, s-a pronunţat pentru închiderea "mai devreme sau mai târziu" a centrului de detenţie de la Guantanamo, poziţie susţinută şi de ministrul britanic pentru Irlanda de Nord şi ţara Galilor, Peter Hain. Iar un membru al Curţii Supreme de Justiţie a Marii Britanii, Andrew Collins, a afirmat că "ideea Americii despre tortură este în contratimp cu ceea ce gândesc majoritatea statelor civilizate".
Polemica nu dă semne de slăbire.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite