Americanii de la Noble Ventures nici nu erau proprietari la Resita

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- Cand ati aflat ca Romania a castigat procesul cu Noble Ventures? - Hotararea Curtii Internationale de Arbitraj de la Washington ne-a fost anuntata miercuri seara de catre

- Cand ati aflat ca Romania a castigat procesul cu Noble Ventures?
- Hotararea Curtii Internationale de Arbitraj de la Washington ne-a fost anuntata miercuri seara de catre secretariatul ICSIT.
- Cat de importanta este castigarea acestui proces?
- Aceasta decizie va fi un filtru, dar si un semnal pozitiv pentru investitorii care vor veni. Ei vor sti ca Romania isi respecta contractele.
- Pe ce s-au bazat americanii cand au chemat statul in judecata?
- S-au prevalat de pretinsa incalcare a contractului de privatizare, dar si de abaterea Romaniei de la prevederile Tratatului bilateral de protejare a investitiilor. Termenii folositi in cerere au fost: "un tratament injust si inechitabil".
- In aceste conditii, cum de a castigat statul roman?
- Americanii au asteptat ca statul sa se substituie lui Noble Ventures. Aceasta a fost marea culpa. Apoi, ei nu si-au onorat programul de productie si investitii, pentru care se obligau sa aduca 100 milioane de dolari. Nici cei 500 de mii de dolari pentru cumpararea combinatului nu au fost ai lor, ci ai firmei Levy, SUA.
- Cat au cerut exact americanii?
- Au pornit de la 150 de milioane de dolari si au ajuns la 300-400 milioane de dolari.

Sentinta, un filtru pentru investitori
ROMANIA A CASTIGAT procesul cu americanii de la Noble Ventures. Acestia au dat statul roman in judecata, solicitand o despagubire de 350 milioane de dolari. Motivul, exproprierea Noble Ventures de la Combinatul Siderurgic Resita in anul 2001. Prin cererea de arbitraj catre Curtea Internationala de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii - ICSID, americanii au invocat faptul ca statul roman nu a respectat Tratatul pentru protejarea reciproca a investitiilor, semnat intre Romania si SUA. Arbitrii internationali n-au tinut cont de scenariile americanilor si au dat castig de cauza Romaniei. In proces, statul roman a fost aparat de avocatii de la White Case, SUA, si de la Musat si Asociatii, Romania. Din acestia din urma s-a desprins, in 2005, Casa de avocatura Tuca si Asociatii.

Procese grele la orizont
EDF si-a inregistrat o cerere privind duty-free-urile la CSID. Ar putea solicita sute de milioane de dolari.
Cross Lander ameninta cu un eventual proces periculos, deoarece John Perez a platit 150.000 de dolari prevazuti prin contract.
Rompetrol ar dori sa ceara daune pentru chemarea lui Dinu Patriciu la Parchet.
Gavazzi Steel face presiuni pentru Otelul Rosu.
Cehii de la Zelezarny Vesely ar vrea bani grei pentru exproprierea de la Tepro Iasi.

INSTANTELE INTERNATIONALE, DE PARTEA VANZATORULUI
Mircea Ursache, fostul presedinte al AVAS, ne-a declarat ca americanii de la Noble Ventures nu au platit nici un dolar pentru Resita. "In fata instantelor internationale nu au nici o sansa de castig cei care nu-si onoreaza obligatiile asumate prin contract. In astfel de situatii, arbitrii internationali sunt alaturi de cei care vand, caci este vorba de un contract comercial", sustine Ursache.

PESTE 5 MILIOANE DE DOLARI, PLATITE AVOCATILOR IN 2004
Cheltuielile angrenate in acest proces vor fi impartite intre statul roman, in speta AVAS, si Noble Ventures. Asa a decis Curtea Internationala de Arbitraj. Desi am insistat sa aflam cum vor fi exact impartite aceste cheltuieli, oficialii AVAS ne-au declarat ca inca nu au parcurs cele 200 de file ale hotararii. In octombrie 2004, AVAS a platit 31,4 miliarde lei catre Casa de Avocatura Musat si Asociatii si 4,2 milioane de dolari pentru White Case.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite