Americanii de la baza Kogălniceanu vor apă potabilă doar de la firmele care au certificat de la US Army

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul comercial al Ambasadei SUA la Bucureşti şi reprezentanţi ai armatei americane au arătat, în ultimele două zile, oportunităţile de afaceri pentru firmele interesate să presteze

Serviciul comercial al Ambasadei SUA la Bucureşti şi reprezentanţi ai armatei americane au arătat, în ultimele două zile, oportunităţile de afaceri pentru firmele interesate să presteze servicii în viitoarele baze militare ale americanilor din Dobrogea.

La Hotelul Iaki din staţiunea Mamaia au fost organizate, joi şi vineri, două conferinţe de precontractare a serviciilor pentru baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, din judeţul Constanţa, şi pentru poligonul de antrenament de la Babadag, judeţul Tulcea. Americanii sunt interesaţi să li se asigure, contra cost, servicii de pază, întreţinere a drumurilor, terenurilor şi parcului auto, spălătorie auto, manevrare de echipament, alimentare cu apă potabilă în cisterne, preluare a apelor uzate şi a gunoiului, dezinsecţie şi menaj.

Interes foarte mare al firmelor străine

La conferinţele de precontractare au participat 50 de firme. Foarte interesate de afaceri cu armata americană în România s-au arătat firmele din Turcia, Germania şi Israel sau Statele Unite.

Vedetă din acest punct de vedere a fost compania americană Rayton, care produce motoare pentru avioanele F16, dar care prestează şi servicii în domeniul ambalării, procesării alimentelor şi reciclării deşeurilor menajere.

Pentru apa potabilă, americanii au atras atenţia că nu vor accepta decât furnizorii care au surse certificate de US Army, în România aflându-se doar două astfel de cazuri.

Celor care nu îndeplinesc condiţia, reprezentantul ambasadei SUA le-a cerut să facă o solicitare scrisă pentru a demara procedurile de certificare a surselor de către experţi americani. Marele avantaj pentru firmele româneşti care vor încheia un contract cu US Army este că vor fi scutite de la plata taxelor şi impozitelor pentru serviciile prestate.

Reprezentantul Guvernului României prezent la conferinţe, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, invocând motive de securitate a americanilor (?!), ne-a declarat că problema cea mai mare pentru firmele autohtone care vor participa la licitaţii ar putea fi exigenţele foarte mari ale americanilor, care aleg în primul rând calitatea, indiferent de preţ.

"Ei se uită în primul rând la calitate"

"Se vor uita în primul rând la tehnologia folosită pentru executarea serviciilor. Dacă le place tehnica, preţul nu mai contează. Degeaba vor veni românii cu tarife mai scăzute, dar tehnologie învechită. Ei se uită în primul rând la calitate şi nu la bani. Aici e diferenţa şi de mentalitate", ne-a mărturisit acesta.

Informaţiile despre licitaţiile de contractare a serviciilor vor fi publicate pe site-ul ambasadei SUA la Bucureşti.

Cei interesaţi au două săptămâni la dispoziţie, de la momentul anunţului, să depună documentaţia necesară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite