America, fără vize

0
Publicat:
Ultima actualizare:

posibilitatea să călătorească fără vize în SUA. România şi Grecia sunt singurele ţări din Europa de Sud-Est care nu au primit o astfel de foaie de parcurs. Până acum, partea americană a

posibilitatea să călătorească fără vize în SUA. România şi Grecia sunt singurele ţări din Europa de Sud-Est care nu au primit o astfel de foaie de parcurs. Până acum, partea americană a făcut o serie de promisiuni atât în timpul întâlnirii preşedintelui Băsescu cu omologul său George W. Bush, cât şi cu prilejul întrevederii celor doi şefi ai diplomaţiilor din primăvara lui 2005. "Este un proces de durată, dar suntem convinşi că, oricât de îndelungat ar fi, în termeni de ani, vom beneficia, alături de celelalte ţări care au primit harta de parcurs, de beneficiile acestui program. Sunt convins că, după discuţiile de la Washington, această chestiune poate fi considerată ca deblocată".

Românii ajung în SUA prin Mexic
Ungureanu susţine că reticenţa SUA faţă de România constă, ca şi în cazul Marii Britanii, în faptul că foarte mulţi solicitanţi români de viză le folosesc în alt scop decât cel declarat. Pe lângă aceasta, autorităţile americane au început să depisteze români intraţi ilegali în SUA pe sectorul de graniţă cu Mexicul, până acum fiind reţinute trei persoane. Cea mai importantă cerinţă americană este o rată de refuz a aplicaţiilor de viză de numai 3 la sută pe an. În momentul de faţă, rata de refuz a aplicaţiilor din România este de 22 de procente din totalul acestora.

Paşapoartele biometrice, în "stand by"
Un impediment este faptul că SUA cer introducerea paşapoartelor biometrice, iar acest lucru cere timp şi este deosebit de costisitor, a subliniat ministrul de externe. Potrivit unor estimări preliminare, costurile pentru implementarea noilor măsuri de securizare a paşapoartelor le vor depăşi pe acelea generate de alinierea documentelor la standardele europene.
Deşi există o parte a cadrului legal, demersurile sunt de-abia la început. Emiterea paşapoartelor cu date biometrice încorporate este prevăzută în Legea 248/2005 dar, până în momentul de faţă, nu s-a stabilit data la care s-ar putea realiza acest lucru.
Achiziţionarea tehnicii necesare şi stabilirea noului format vor fi stabilite printr-o hotărâre a guvernului, însă, deocamdată, nu s-a întreprins nimic. Licitaţia pentru stabilirea firmei care va produce noile paşapoarte va fi organizată de către RA-APPS.
Deocamdată, declaraţia şefului diplomaţiei române nu este decât una de intenţie. În mod curent, înainte de stabilirea unei hărţi de parcurs, se formează un grup de lucru consular între reprezentanţii celor două state. Aşa cum s-a întâmplat în cazul Bulgariei, acesta stabileşte obiectivele intermediare ale foii de parcurs, în funcţie de capacitatea ţării în cauză de a le îndeplini.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite