America, salvată de o "revoluţie verde"?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Fierbinte, plat şi aglomerat: De ce avem nevoie de o revoluţie verde - Şi cum ar putea să renască astfel America" este ultima carte apărută a celebrului editorialist de la "New York Times",

"Fierbinte, plat şi aglomerat: De ce avem nevoie de o revoluţie verde - Şi cum ar putea să renască astfel America" este ultima carte apărută a celebrului editorialist de la "New York Times", Thomas Lauren Friedman.

Cartea este o pledoarie pentru "revoluţia verde", prin care SUA ar putea să iasă basma curată din recesiunea economică, luptându-se cu dependenţa de petrol.

"Codul verde" propus de Friedman identifică mai multe soluţii pentru rezolvarea acestei situaţii. Una dintre acestea ar fi construirea centralelor nucleare cu emisii de carbon zero sau a centralelor pe cărbune ale căror emisii pot fi îngropate.

"Revoluţia verde" pe care o imaginează Friedman este socotită de acesta cel mai ambiţios proiect pe care l-ar putea avea vreodată americanii, acum, când schimbările climatice ameninţă Terra.

Ultima carte de succes a celebrului editorialist de la "New York Times", Thomas Friedman, îi avertizează pe americani că schimbările climatice şi dependenţa de petrol pot deveni fatale

"Codul verde" propus de Friedman include stoparea emisiilor de CO2, folosirea intensivă a energiilor regenerabile şi gestionarea eficientă a resurselor actuale.

"Fierbinte, plat şi aglomerat: De ce avem nevoie de o revoluţie verde şi cum ar putea să renască astfel America" este ultima carte apărută a celebrului Thomas Lauren Friedman. Volumul a apărut săptămâna trecută, sub semnătura celui mai influent editorialist de la "The New York Times", de trei ori laureat al premiului Pulitzer. Cartea este o pledoarie pentru "revoluţia verde", prin care SUA ar putea să iasă basma curată din recesiunea economică, luptându-se cu dependenţa de petrol.

De această "aservire" faţă de combustibilii solizi, care a adus omenirea în pragul unui pericol iminent, identificat cu încălzirea globală, poporul american ar putea totuşi să scape. Una dintre soluţii ar fi construirea centralelor nucleare cu emisii de carbon zero sau a centralelor pe cărbune ale căror emisii poluante pot fi îngropate, graţie tehnologiilor de ultimă generaţie, în pământ.

Americanii, spune Friedman, se află printre cei mai mari consumatori de combustibili fosili de pe glob. Ei fac parte dintre campioni şi atunci când vine vorba despre poluarea cu dioxid de carbon. Salvarea, susţine autorul cărţii, este folosirea resurselor regenerabile, arme imbatabile ale "revoluţiei verzi", care înlocuiesc cu succes combustibilii fosili.

"Codul verde" al lui Friedman

Soluţia împotriva încălzirii globale, prezentată de Thomas L. Friedman, şi cea mai bună metodă ca America
să-şi recâştige statutul economic şi politic este aceea de a îmbrăţişa energia verde şi tehnologiile ecologice.
Titlul cărţii derivă din convergenţa cuvintelor "hot" (fierbinte), care face trimitere la încălzirea globală, "flat" (plat), care se referă la globalizare, şi "crowded" (aglomerat), care se raportează la creşterea populaţiei.

Friedman explică faptul că încălzirea globală, creşterea vertiginoasă a populaţiei şi expansiunea clasei de mijloc sunt noţiuni interdependente, care au o contribuţie majoră la criza economică prin care trece poporul american.

"Codul verde" pe care-l propune Friedman americanilor pentru a ieşi din impas include stoparea emisiilor de carbon, înlocuirea combustibililor fosili cu energia obţinută din resurse regenerabile, conservarea şi folosirea eficientă a resurselor actuale, grija şi respectul faţă de mediul înconjurător.

"Revoluţia verde" pe care o imaginează Friedman este socotită de acesta cel mai ambiţios proiect pe care l-ar putea avea vreodată americanii, acum, când schimbările climatice ameninţă Terra. Autorul mai scrie în cartea sa că "revoluţia verde" va fi cea mai mare provocare pentru americani şi, dacă se va produce, ea va aduce schimbări benefice pentru întreaga economie.

Laureat al premiului Pulitzer

Jurnalistul Thomas Lauren Friedman s-a născut în anul 1953 în Minnesota, Statele Unite ale Americii, este de trei ori laureat al premiului Pulitzer, iar în prezent este editorialist la cotidianul american "New York Times", unde comentează, în special, subiectele de politică externă.

Este cunoscut pentru ideile sale neoliberale, iar cărţile sale abordează subiecte legate de mediul înconjurător, globalizare sau modernizarea lumii arabe. Friedman este îndeaproape interesat de efectele încălzirii globale şi consideră că fiecare stat este dator să facă eforturi pentru a reduce emisiile de carbon.

Energiile regenerabile, susţine jurnalistul american, reprezintă sursa energiei viitorului, astfel că fermele eoliene, energia solară sau biomasa ar trebui să reprezinte preocupări globale majore, deoarece numai cu ajutorul acestora poate fi redusă dependenţa de petrol sau cărbune.

"Codul verde" pe care-l propune Friedman americanilor pentru a ieşi din impas include stoparea emisiilor de carbon, înlocuirea combustibililor fosili cu energia obţinută din resurse regenerabile

Petrolul, problema care "arde"!

Cantitatea de petrol rămasă în subsolul planetei nu depăşeşte 830 miliarde de barili. Cu un consum anual la nivel mondial de 20 miliarde de barili, cel târziu până în 2050, rezervele de petrol vor seca.

Creşterea preţului petrolului asociată cu reducerea rezervelor de ţiţei la nivel mondial au obligat statele dezvoltate, marile companii petroliere să caute surse alternative de energie. Criza petrolului din anii "90 a dovedit încă o dată că alimentarea cu energie a devenit o problemă strategică.

Statele Unite, Franţa şi Japonia au mizat, în primul rând, pe centralele nucleare. În prezent, Franţa obţine 85% din necesarul de energie electrică din centralele nucleare, SUA au ajuns la 20%, iar Japonia tinde către 50%.

În condiţiile în care construcţia de centrale nucleare s-a dovedit a fi o investiţie riscantă, au fost alocate subvenţii importante pentru energiile alternative.

În Danemarca, energia generată de morile de vânt a ajuns să atingă 20% din necesarul de energie.

Fragmente din cartea "Fierbinte, plat şi aglomerat"

"Planeta devine pe zi ce trece mai fierbinte, mai aplatizată şi mai aglomerată. Aceasta înseamnă că încălzirea globală, extinderea necontrolată a clasei de mijloc şi explozia demografică, împreună, conduc la o instabilitate periculoasă care se manifestă deja la nivel mondial.

"Fierbinte", "plat" şi "aglomerat", toţi aceşti trei factori la un loc împuţinează rezervele de energie ale globului, provoacă dispariţia speciilor de animale şi plante, adâncesc criza petrolului şi accelerează încălzirea globală. (...) În orice caz, criza imobiliară şi creditele ipotecare ilustrează simbolic criza economică prin care trece America în ultimii ani.

Legătura firească dintre a munci din greu, a dobândi ceva prin această muncă şi responsabilităţile asumate aproape că nu mai există în conştiinţa americanilor. Am devenit o naţiune care crede că împrumutul reprezintă calea spre fericire. Creditorii nu ne-au spus însă că putem atinge visul american, o casă, fără disciplina ori sacrificiul pe care îl presupune dreptul la proprietate."

"Construim ceea ce ne cere piaţa!"

"Când l-am întrebat pe Rick Wagoner, managerul general de la General Motors, de ce compania sa nu produce maşini cu o mai mare eficienţă energetică, el mi-a dat un răspuns standard: "Construim ceea ce ne cere piaţa!". Dacă oamenii vor maşini de teren şi Hummer, le oferim ceea ce îşi doresc.

Dar Rick Wagoner nu s-a gândit niciodată, în toţi aceşti ani, în care criza petrolului se cronicizează, iar Congresul face lobby împotriva creşterii preţului la benzină, la alte prototipuri mai eficiente din punctul de vedere al consumului şi emisiilor poluante, care ar putea să schimbe atitudinea cumpărătorului şi să-l determine pe acesta să gândească altfel."

Creditorii nu ne-au spus însă că putem atinge visul american, o casă, fără disciplina ori sacrificiul pe care îl presupune dreptul la proprietate
Thomas L. Friedman, jurnalist şi scriitor american

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite