America nu se va retrage din Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Daca am da inapoi in Irak, dusmanii Americii din intreaga lume ar jubila, ca semn al slabiciunii si decaderii noastre, si s-ar folosi de o asemenea victorie pentru a recruta noi ucigasi"

Intr-un moment politic descris de "New York Times" ca fiind "cel mai periculos din punct de vedere politic din cele peste o mie de zile ale presedintiei sale", presedintele Bush a afirmat cu toata taria ca SUA nu vor da inapoi in fata actualului val de violenta din Irak, sustinand ca o asemenea atitudine ar reprezenta o tradare a poporului si ar constitui, in acelasi timp, o incurajare fata de toti dusmanii Americii. Intr-o cuvantare televizata, urmata de raspunsuri la intrebarile ziaristilor, presedintele a dat asigurari ca, daca va fi nevoie, vor fi trimise noi trupe in Irak, "pentru a sfarsi treaba inceputa de cei care au cazut in lupta". Consecintele unui esec ar fi de neimaginat: "Irakul fie va deveni o tara pasnica si democrata, fie un refugiu pentru teroristi si o amenintare la adresa Americii si a intregii lumi", a spus el. Sefului Executivului american a recunoscut ca violentele din ultimele doua saptamani au fost cele mai sangeroase de la caderea Bagdadului, cu un an in urma: "Nimeni nu vrea sa vada oameni morti pe ecranele televizoarelor. Eu unul nu. E dur pentru americani sa vada asa ceva. Simti ca ti se rasucesc maruntaiele". In aceeasi ordine de idei, el a respins ca "falsa" comparatia (facuta de Partidul Democrat, de opozitie) intre actualele lupte din Irak si razboiul din Vietnam, in care SUA s-au impotmolit cu trei decenii in urma (si care au produs peste 50.000 de victime in randul trupelor americane). "Analogia mi se pare ca trimite militarilor nostri un mesaj gresit, dupa cum trimite si inamicului un mesaj gresit", a avertizat Bush, admitand ca pretul platit pentru stabilizarea Irakului ar putea fi mai ridicat decat se anticipa. Pentru "New York Times", Bush a aparut pe alocuri obosit si "nu a mai abordat acea atitudine sfidatoare, de siguranta de sine, din trecut".
Popularitatea presedintelui - la cel mai scazut nivel de la inceputul mandatului
La conferinta sa de presa, presedintele s-a declarat increzator ca actualele evenimente din Irak nu vor afecta sansele sale de a fi reales. "Nu am intentia sa pierd slujba", a glumit el. Un sondaj al Institutului Gallup arata insa ca in primul trimestru al anului in curs cota de popularitate a lui Bush a atins cel mai scazut nivel de la preluarea puterii, in ianuarie 2001. El se bucura de sustinerea a 50,9 la suta din americani, fata de 86 la suta imediat dupa atentatele din 11 septembrie. Presedintele s-a referit si la aceste atentate, respingand invinuirile ca administratia sa nu a facut mai mult pentru a le preveni: "Daca as fi avut cel mai mic semn ca (teroristii) se vor napusti cu avioanele impotriva unor cladiri, as fi rasturnat si cerul, si pamantul pentru a evita asa ceva", a spus el.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite