America va pierde războiul din Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-uN interviu acordat recent săptămânalului rus "Argumentî i Faktî" (AiF), Zbigniew Brzezinski, cunoscutul specialist american pe problemele URSS şi Rusiei, fost consilier al preşedintelui

Într-uN interviu acordat recent săptămânalului rus "Argumentî i Faktî" (AiF), Zbigniew Brzezinski, cunoscutul specialist american pe problemele URSS şi Rusiei, fost consilier al preşedintelui Carter, face o serie de aprecieri referitoare la evoluţiile postsovietice, relaţiile Rusiei cu Occidentul, precum şi politica externă a SUA.
Politologul american a calificat ca "mituri istorice şi autoamăgire" speculaţiile care se fac în Rusia referitoare la faptul că încă din timpul URSS Moscova a făcut prea multe concesii Occidentului, fără a primi nimic în schimb. În opinia acestuia, aliaţii din Tratatul de la Varşovia s-au îndepărtat ei înşişi de Moscova, iar Uniunea Sovietică a fost slăbită de reformele promovate de Gorbaciov, cărora nu li se mai putea opune. Tot aşa, faptul că Rusia a devenit mai democratică nu se datorează Occidentului. Pe măsură ce vor trece anii, este de părere Brzezinski, interesele Rusiei şi ale ţărilor occidentale vor fi tot mai apropiate, aceasta depinzând însă de dorinţa ambelor părţi şi de capacitatea lor de a conlucra în rezolvarea unor probleme internaţionale complexe.

Situaţia din Orientul Mijlociu, un coşmar
Brzezinski este de părere că războiul purtat de SUA în Irak a fost o eroare. Războiul, a subliniat intervievatul, a transformat situaţia din Orientul Mijlociu într-un coşmar, iar o soluţionare prin forţă a problemei iraniene ar avea aceleaşi consecinţe, dar cu un efect şi mai puternic. După părerea sa, în cazul în care SUA vor rămâne pentru mult timp în Irak, se vor confrunta cu aceeaşi problemă pe care a avut-o la timpul său URSS în Afganistan. "Oamenii simpli, a spus acesta, se vor ridica la luptă împotriva noastră şi America va pierde războiul".

Democraţia americană nu se exportă cu tancurile
Brzezinski a respins comparaţia făcută de redactorul publicaţiei între modul de instalare de către fosta Uniune Sovietică a regimurilor socialiste şi acţiunile desfăşurate în prezent de America în diferite ţări sub lozinca binefacerilor democraţiei americane. Acesta a precizat că instaurarea sistemului socialist a fost însoţită, de regulă, de sosirea soldaţilor sovietici pe tancuri, în timp ce, exceptând cazul nefericit al Irakului, democraţia americană nu se exportă cu ajutorul acţiunilor militare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite