"De ce fel de Americă ar avea nevoie România?"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România are nevoie de o Americă puternică atât la ea acasă, cât şi în afară, capabilă să susţină garanţiile de securitate internaţionale derivate din apartenenţa la NATO. O putere

România are nevoie de o Americă puternică atât la ea acasă, cât şi în afară, capabilă să susţină garanţiile de securitate internaţionale derivate din apartenenţa la NATO. O putere însă nu neapărat agresivă, ci care să dea dovadă de flexibilitate atunci când situaţiile particulare o impun.

În paralel, autorităţile române nu trebuie să mai facă greşeala de a adânci impresia că România ar fi mai disponibilă la a da curs iniţiativelor americane în dauna acţiunilor Uniunii Europene al cărei stat membru este. Acestea au fost concluziile la care s-a ajuns în cadrul dezbaterii "America pe care ne-o dorim" organizate ieri de revista "Foreing Policy" România.

Discuţiile au fost moderate de Ovidiu Nahoi, redactorul-şef al publicaţiei, şi istoricii Zoe Petre şi Adrian Cioroianu. "Înţelepciunea românească doreşte o Americă puternică ce nu înseamnă neapărat o putere agresivă", a declarat Zoe Petre.

Cei doi istorici au atras atenţia asupra faptului că românii însă mai au probleme de percepţie când vine vorba de Occident, deseori noţiunea de Statele Unite şi Occidentul European fiind uneori suprapuse. "La noi nu se face foarte bine separaţia între aceste două entităţi ce uneori pot avea interese diferite", a atras atenţia istoricul Adrian Cioroianu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite