"America fără imigranţi este de neconceput"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

împotriva unui sistem unde sunt consideraţi cetăţeni de mâna a doua.Descrisă ca "Marele Boicot American" sau "O zi fără imigranţi", acţiunea a mobilizat numai la Los Angeles 300.000 de

împotriva unui sistem unde sunt consideraţi cetăţeni de mâna a doua.
Descrisă ca "Marele Boicot American" sau "O zi fără imigranţi", acţiunea a mobilizat numai la Los Angeles 300.000 de persoane, iar la Chicago, 400.000. "America a fost creată de imigranţi", "Aceasta nu este democraţie, ci ipocrizie", se putea citi pe pancartele protestatarilor, cu referire la adoptarea de către Camera Reprezentanţilor, în decembrie trecut, a unei legi prin care imigranţii ilegali sunt socotiţi infractori şi se alocă fonduri suplimentare pentru securizarea graniţelor. Acum este rândul Senatului să se pronunţe.
Alături de latino-americani, care alcătuiesc grosul imigranţilor (aproape opt din fiecare zece), au participat şi demonstranţi de origine poloneză, coreeană, chineză ş.a.m.d. Ca urmare a boicotului, sute de întreprinderi, magazine, fast-food-uri etc. au trebuit să-şi închidă porţile.
În afara celor 35 milioane de imigranţi cu acte în regulă, numărul imigranţilor ilegali este estimat la 11 milioane, situaţie care preocupă în măsură crescândă autorităţile. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a declarat că preşedintele Bush nu este un partizan al boicoturilor, dar că se pronunţă în favoarea unei reforme largi, inclusiv un program de angajare temporară a "muncitorilor-oaspeţi", pentru a se mai reduce astfel din presiune.
Indiferent de forma pe care o va lua această reformă, acţiunea de boicot, prezentată de organizatori ca o victorie, pune în lumină, o dată mai mult, că imigranţii constituie una din pietrele unghiulare ale creşterii economice americane.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite