America defineşte cadrul juridic pentru presupuşii terorişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de detenţie de la Guantanamo.Textul, prezentat de preşedintele George W. Bush drept un instrument esenţial pentru continuarea capturării presupuşilor terorişti, a fost adoptat cu 65 de voturi

de detenţie de la Guantanamo.
Textul, prezentat de preşedintele George W. Bush drept un instrument esenţial pentru continuarea capturării presupuşilor terorişti, a fost adoptat cu 65 de voturi pentru şi 34 împotrivă de Senat (Camera superioară a Congresului SUA). Proiectul fusese adoptat anterior de Camera Reprezentanţilor (Camera inferioară) cu 253 de voturi pentru şi 168 împotrivă. Cea mai mare parte a membrilor opoziţiei democrate a votat împotriva documentului, pe care îl consideră contrar unui principiu fundamental al dreptului anglo-saxon, acela că orice suspect se poate apăra în faţa unui tribunal. Legea, al cărei proiect a fost negociat în prealabil de Casa Albă, şi o serie de senatori republicani, care se opun folosirii torturii, urmează să fie promulgată în următoarele zile de preşedintele Bush.
Descris ca un "dramatic regres pentru drepturile omului" de către organizaţia pentru apărarea libertăţilor individuale ACLU, textul stabileşte în special regulile care permit judecarea prizonierilor de la Guantanamo. Noua lege suprimă practic orice recurs în justiţie al prizonierilor împotriva condiţiilor de detenţie şi precizează că agenţii însărcinaţi să-i interogheze pe presupuşii terorişti nu mai au voie să recurgă la tortură ori la tratamente "inumane sau degradante".

Sute de suspecţi de terorism arestaţi în Pakistan, daţi dispăruţi
Sute de suspecţi arestaţi în Pakistan în cadrul "războiului împotriva terorismului" au dispărut după ce au fost ţinuţi în detenţie, dezvăluie raportul Amnesty International, dat ieri publicităţii.Raportul organizaţiei internaţionale pentru apărarea drepturilor omului afirmă că mulţi dintre suspecţii de terorism sunt torturaţi, chiar şi când este vorba de copii, şi "vânduţi în adevăratul sens al cuvântului autorităţilor americane de către vânătorii de recompense". În anumite cazuri, organizaţia face cunoscută "existenţa unor dovezi ale implicării directe a reprezentanţilor serviciilor americane (CIA, FBI) în valul de dispariţii din Pakistan şi în încălcări ale drepturilor omului". Peste 85% din deţinuţii din centrul de la Guantanamo "au fost arestaţi nu de către forţele americane, ci de către afgani şi pakistanezi, într-o vreme când recompense, care puteau ajunge până la 5.000 de dolari, au fost vărsate pentru fiecare
terorist
predat SUA", se menţionează în raport. Or, pratica de a oferi recompense a facilitat arestările arbitrare şi dispariţiile de persoane, subliniază raportul Amnesty. Organizaţia afirmă, de asemenea, că suspecţii sunt frecvent transferaţi la bazele de la Guantanamo (Cuba) şi Bagram (Afganistan), precum şi către alte destinaţii secrete din lume.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite