America vrea să apese butonul „reset“ în Balcani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele american Joe Biden a sosit ieri la Sarajevo, prima etapă a unui turneu în Balcani în timpul căruia va vizita, de asemenea, Serbia şi Kosovo.

Prezenţa oficialului american în Bosnia-Herţegovina vine în contextul în care ţara este marcată de instabilitate şi diviziuni etnice, la 14 ani de la sfârşitul conflictului din 1995.

Vicepreşedintele Biden s-a întâlnit cu membrii preşedinţiei tripartite a Bosniei (musulmană, sârbă şi croată), iar apoi a ţinut un discurs în Parlamentul central. Presa de la Sarajevo menţionează că Joe Biden şi-a început turneul în Balcani după ce Congresul SUA a adoptat o rezoluţie prin care recomandă modificări constituţionale în Bosnia-Herţegovina.

Această decizie a fost primită favorabil de formaţiunile bosniace şi croate, în timp ce partidele sârbe au respins-o. Rezoluţia Washingtonului recomandă, de asemenea, numirea unui reprezentant special american pentru Balcani, care, în cooperare cu UE şi cu autorităţile din Bosnia-Herţegovina, să supervizeze aplicarea reformelor constituţionale. SUA au mediat Acordurile de pace de la Dayton, care au pus capăt războiului, dar Bosnia rămâne divizată între cei doi foşti adversari - sârbii bosniaci şi Federaţia croato-musulmană.

Vicepreşedintele SUA a fost primit cu proteste organizate de federaţia foştilor combatanţi sârbi bosniaci. Manifestaţii sunt aşteptate şi azi la Belgrad, unde Joe Biden va avea întâlniri cu oficialii sârbi, după ce poziţia americană în favoarea independenţei Kosovo a provocat ample tensiuni anul trecut.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite