America, între alb şi negru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poate niciun scrutin de până acum nu a scos în evidenţă o societate americană atât de divizată. Şi, cu siguranţă, niciun scrutin de până acum nu a avut o încărcătură rasială atât de pronunţată.

Deşi victoria lui Barack Obama fusese anticipată de aproape toate sondajele de opinie, iar aglomeraţia fără precedent a americanilor la urne anunţa rezultatul final cu multe ore înainte de închiderea scrutinului, au fost comentatori care au susţinut până în ultima clipă o ipotetică victorie a candidatului conservator, John McCain. Au greşit, desigur, atunci când n-au avut capacitatea de a anticipa enorma dorinţă de schimbare a americanilor, însă analizele lor ­s-au bazat pe o realitate existentă şi foarte palpabilă, subliniată, odată în plus, de alegerile din 4 noiembrie: diferenţa dintre “America profundă” şi “noua Americă”.

Mulţi dintre aceştia, deşi conştienţi că marile aglomerări urbane de pe Coasta de Est şi de pe Coasta de Vest se vor îndrepta către candidatul de culoare, şi-au bazat calculele pe votul conservator dat de statele din centrul, sudul şi sud-estul Statelor Unite. Şi nu au greşit foarte mult. De ce? Poate niciun scrutin de până acum nu a scos în evidenţă o societate americană atât de divizată. Şi, cu siguranţă, niciun scrutin de până acum nu a avut o încărcătură rasială atât de pronunţată.

Unde a obţinut McCain cele mai semnificative rezultate? În Alabama (61%), Arkansas (58%), Georgia (55%), Louisiana (59%), Mississippi (57%), Oklahoma (66%) sau Tennessee (60%). Ce vă spun toate aceste nume de state americane? Câteva “hint”-uri: plantaţii, bumbac, sclavie neagră, Război Civil, Confederaţie, “superioritatea rasei albe”, Ku Klux Klan, segregaţie dusă până în anii ’60…

Unde a obţinut Obama cele mai semnificative rezultate? Pe Coasta de Est, în New-York (62%), Delaware (62%), Illinois (61%), Maine (59%), Massachusetts (62%), Rhode Island (63%) sau Vermont (67%). Ce vă spun toate aceste nume de state americane? Câteva “hint”-uri: industrializare, zgârie-nori, metropole, integrare, emancipare, drepturi civile, Wall-Street…

Două Americi complet diferite. Două Americi cu mentalităţi atât de opuse încât par ţări din alte emisfere. Două Americi cu aşteptări şi cu aspiraţii diferite. De fapt, aceasta este cea mai mare provocare aflată în faţa primului preşedinte american de culoare, nu Irakul, nu Afganistanul, nici resurecţia ambiţiilor Rusiei: punerea împreună a celor două jumătăţi atât de diferite; regăsirea coerenţei, unităţii şi a prestigiului unei Americi poate în multe rânduri nemeritat idealizată de aproape întreg mapamondul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite