America Latină se radicalizează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Exemplul Chavez" se răspândeşte cu repeziciune pe continentul latino-american. După Venezuela şi Bolivia, a venit şi rândul Ecuadorului. Un caz special îl reprezintă Brazilia, şi ea

"Exemplul Chavez" se răspândeşte cu repeziciune pe continentul latino-american. După Venezuela şi Bolivia, a venit şi rândul Ecuadorului. Un caz special îl reprezintă Brazilia, şi ea trecută în tabăra stângii, e drept, moderate.
Apropiat al preşedinţilor venezuelean, Hugo Chavez, şi bolivian, Evo Morales, naţionalistul de stânga Rafael Correa pare a fi câştigătorul detaşat al alegerilor prezidenţiale din Ecuador. Ca şi viitorii săi omologi, el şi-a axat campania pe un discurs profund antiamerican, refuzând orice acord de liber schimb cu Washingtonul. Duminică seara, toate sondajele făcute la ieşirea de la urne îl desemnau învingător. Potrivit acestora, Correa îşi devansa rivalul, pe ultraliberalul Alvaro Noboa, cu 14 puncte. Fără a mai aştepta confirmarea oficială a rezultatelor scrutinului, partizanii lui Correa ieşiseră de ieri pe străzile capitalei Ecuadorului, Quito, pentru a sărbători victoria favoritului lor. Odată oficializată victoria, Rafael Correa va primi o "moştenire grea", sunt de părere analiştii. Ecuadorul este sfâşiat de o criză politică ce ţine de mai bine de un deceniu, cu trei preşedinţi demisionaţi şi cu o populaţie din care 60% trăieşte la limita sărăciei. În plus, Correa va fi probabil obligat să se înţeleagă cu adversarul său, al cărui partid deţine 28 din cele 100 de locuri din parlament, suficiente pentru crearea unei coaliţii majoritare, ostile preşedintelui. Aşa încât Correa riscă o coabitare politică incomodă.
"Magnatul bananelor" nu se dă bătut
Ultraliberal convins, adversarul lui Correa, Alvaro Noboa, supranumit "magnatul bananelor", este considerat cel mai bogat om din Ecuador. În campanie, el a pledat pentru ruperea relaţiilor cu Venezuela şi Cuba. Deşi rezultatele sondajelor îi sunt nefavorabile, Noboa nu-şi recunoaşte înfrângerea. El a anunţat că va lupta până la capăt şi va cere renumărarea tuturor voturilor, dacă va fi nevoie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite