America Latină se îndepărtează vizibil de vecinul din nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bush continuă războaiele din Irak şi Afganistan, relaţiile dintre SUA şi continentul latino-american iau o turnură tot mai nefavorabilă. Este de ajuns, scrie BBC, să se arunce o privire asupra

Bush continuă războaiele din Irak şi Afganistan, relaţiile dintre SUA şi continentul latino-american iau o turnură tot mai nefavorabilă. Este de ajuns, scrie BBC, să se arunce o privire asupra evenimentelor din Venezuela şi Nicaragua, în nord, până la cele din Peru şi Bolivia, în sud, ca şi asupra, cu nuanţele respective, celor ce se petrec în Mexic, Argentina şi Brazilia, pentru a se trage aceeaşi concluzie: există un puternic curent de antiamericanism, de la graniţa cu Texasul şi până în Antarctica.
În Venezuela, de pildă, preşedintele Hugo Chavez nu-şi ascunde simpatia pentru Fidel Castro, în timp ce noul preşedinte bolivian Evo Morales este un critic constant al Washingtonului, iar în Nicaragua fostul comandant al miliţiilor revoluţionare sandiniste, Daniel Ortega, şi-a făcut reapariţia, nefiind exclus să fie reales preşedinte. Acul busolei pare a indica acum aceeaşi direcţie şi în Peru.
La alegerile prezidenţiale de duminică în frunte se află, conform proiecţiilor, candidatul naţionalist Ollanta Humala, locotenent colonel în retragere. El şi-a exprimat intenţia de a naţionaliza sectoarele economice cheie şi de a elimina "dictatura fascistă a celor ce deţin puterea economică", criticând vehement companiile multinaţionale ca şi "neocolonialismul" şi tendinţele de globalizare. "Unele ţări globalizează, în vreme ce altele sunt globalizate", a spus el. Declaraţii care, ca tot ce se întâmplă în America Latină, provoacă o adâncă indispoziţie la Washington.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite