America Latină, distrusă de biocarburanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Culturile destinate fabricării biocombustibililor utilizaţi în Europa şi SUA i-au invadat pe latino-americani Total şi Monsanto, companii europene cunoscute în special pentru producerea

Culturile destinate fabricării biocombustibililor utilizaţi în Europa şi SUA i-au invadat pe latino-americani

Total şi Monsanto, companii europene cunoscute în special pentru producerea organismelor modificate genetic, sunt foarte implicate în afacerile latino-americane.

Principalii beneficiari ai materiei prime, din America Latină, folosită pentru producerea biocarburanţilor, sunt Europa şi SUA.

Exportul masiv către aceste zone a dus la agravarea conflictelor funciare, la condiţii de muncă dezastruoase pe plantaţii, la creşterea alarmantă a despăduririlor, într-un cuvânt la distrugerea terenurilor agricole din America Latină. Plantarea culturilor destinate producerii biocarburanţilor este intensivă în ţările Americii Latine. Terenuri afectate acestui tip de culturi sunt din ce în ce mai vaste, iar cantităţile de pesticide şi de apă, necesare, din ce în ce mai mari.

La începutul acestei luni, Organizaţia internaţională "Prietenii Pământului" a publicat un raport intitulat "America Latină este sortită pieirii", în care supune atenţiei publice impactul real al cultivării biocarburanţilor pe acest continent.

Concluziile acestui raport sunt alarmante şi demonstrează că explozia plantaţiilor de biocarburanţi în şapte din ţările Americii Latine, participante la studiu, provoacă despăduriri, deplasări forţate ale comunităţilor locale, conflicte legate de dreptul de proprietate şi împing terenurile destinate culturilor agricole tradiţionale spre păduri şi savane, sporind distrugerea biodiversităţii.

Flora şi fauna, ameninţate

De biocarburanţii obţinuţi aici beneficiază multinaţionalele, speculatorii şi latifundiarii. Total şi Monsanto, companii europene cunoscute în special pentru producerea organismelor modificate genetic, sunt foarte implicate în această afacere. Efectele însă sunt devastatoare pentru America Latină. A fost deja deturnat cursul unui fluviu, fără să fie efectuate studii tehnice şi fără acordarea avizelor de mediu.

Pe păşuni s-a plantat trestie de zahăr, companiile care produc biocarburanţi ard clandestin, în timpul nopţii, vegetaţia sălbatică sau taie ilegal copacii. În mod frecvent, localnicii găsesc animale sălbatice moarte pe şosele sau peşti morţi care plutesc la suprafaţa apelor.

Biocombustibili din trestie de zahăr braziliană

La Sao Paulo, Brazilia, se va fabrica un carburant diesel ecologic obţinut pe bază de trestie de zahăr. Acest carburant posedă proprietăţi identice sau chiar mai bune decât dieselul derivat din petrol.

Carburantul ecologic va fi produs de societatea americană Amyris, care s-a asociat, pentru dezvoltarea acestui proiect, cu producătorul brazilian.

Tehnologia utilizată permite producerea de diesel, benzină şi carburant şi pentru avioane. Este vorba despre primul combustibil diesel reciclabil cu o reducere a emisiilor dieselului tradiţional mergând până la 80%.

Societatea americană, specializată în bioinginerie, a descoperit această tehnologie din întâmplare, în timp ce lucra la un medicament împotriva malariei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite