Bricul Mircea ia premiu în America

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bricul Mircea ia premiu în America
Bricul Mircea ia premiu în America

Nava-şcoală a Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanţa s-a clasat pe locul II la prestigioasa competiţie din America, Tall Ships Atlantic Challenge 2009 – Întrecerea marilor veliere din Atlantic 2009.

Este a treia traversare a Oceanului Atlantic pentru venerabilul velier, ajuns la vârsta de 70 de ani. Nava a părăsit săptămâna trecută portul Boston şi se îndreaptă spre Insulele Azore, în Ponta Delgada, apoi spre Gibraltar, înainte de a ajunge acasă, la Constanţa.

Potrivit Hotnews, prestaţia bricului Mircea a fost aplaudată în Boston de peste 500.000 de turişti străini, care au luat parte la evenimentul Sail Boston 2009. Startul competiţiei Tall Ships Atlantic Challenge 2009 s-a dat din portul Vigo, în Spania, la sfârşitul lunii aprile, iar concursul s-a desfăşurat pe o distanţă de 7.000 de mile marine (12.960 de kilometri).

Velierul a mai trecut prin Catania, Cadiz, Tenerife, Hamilton, Bermuda şi Charleston. Închiderea oficială a concursului va avea loc la sfârşitul lunii august, în Irlanda de Nord, la Belfast, dar bricul Mircea, reprezentant al României, va pleca din Boston spre România.

La bordul navei se află 190 de marinari, dintre care 110 sunt elevi ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, din Constanţa. Aşadar, pentru cadeţi competiţia a reprezentat doar o fază a perioadei de instruire şi testare, pe care o desfăşoară la bordul vasului. La 12 iulie, înainte de ridicarea ancorei, în portul Boston, echipajul a participat la o slujbă religioasă oficiată pe vas de preotul Forţelor Navale Române.

O navă cu un „background” solid

Este a treia oară când vasul traversează Atlanticul. Prima dată, a ajuns pe continentul american în anul 1979. A doua oară, a concurat la competiţia nautică Tall Ships Challenge 2004 şi concursul Tall Ships Race 2005. Nava-şcoală Mircea a fost construită în perioada 1938-1939 la Şantierul Blohm und Voss din Hamburg, în Germania. Ziua inaugurării, 17 mai 1939, ce s-a desfăşurat la Constanţa, a rămas şi Ziua Navei, şi este sărbătorită în fiecare an.

Velierul a fost botezat ca şi înaintaşul său, bricul Mircea, care a navigat între anii 1882 şi 1944.

Istoria vechiului vas este una mai mult decât interesantă, mai ales dacă ţinem cont de faptul că în septembrie 1944 a fost ţinut captiv de Rusia, timp de doi ani. Începând cu octombrie 1965 şi până în octombrie 1966, nava a fost modernizată pe şantierul unde a fost iniţial construită, Blohm und Voss.

Velierul a intrat apoi în cea de a doua etapă de reparaţii capitale, fiind dotat cu sisteme de navigaţie şi de comunicare. Operaţiunea a durat câţiva ani buni, din 1994 şi până în 2002, dar la finele perioadei a devenit cea mai modernă dintre „surorile” ei: Eagle (SUA), Gorch Fock I (Germania), Gorch Fock II (Germania) şi Sagres III (Portugalia).

Din 2004, bricul a participat la mai multe marşuri de instrucţie şi a traversat Marea Mediterană, Oceanul Atlantic, Marea Nordului, fiind invitat de multe ori la festivaluri internaţionale şi competiţii nautice. La 26 august, nava este aşteptată să ajungă în portul Constanţa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite