Amenzi pentru spaţii verzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăriile care nu au amenajat suficiente parcuri în interiorul oraşelor vor fi sancţionate de guvern Ministrul Attila Korodi a prezentat, ieri, de Ziua Pământului, lista cu primăriile

Primăriile care nu au amenajat suficiente parcuri în interiorul oraşelor vor fi sancţionate de guvern

Ministrul Attila Korodi a prezentat, ieri, de Ziua Pământului, lista cu primăriile care n-au depus planurile pentru crearea de spaţii verzi până la sfârşitul lunii ianuarie, aşa cum prevede legea. Din cele 306 localităţi urbane care trebuiau să respecte ordonanţa de urgenţă privind spaţiile verzi, 87 de administraţii locale nu au făcut acest lucru. Amenzile primite de către edili vor fi plătite însă de la bugetele locale, adică de către contribuabili.

Ordonanţa invocată de Korodi, OUG 114/2007, pune în aplicare o directivă europeană prin care li cere primăriilor să facă un plan conform căruia fiecare locuitor să beneficieze de 20 mp de spaţiu verde până în 2010 şi de 26 mp până în 2013. "Nu pot să nu-mi exprim nemulţumirea faţă de lipsa de implicare a unor autorităţi locale din România în chestiunea spaţiilor verzi, atât de necesare pentru mediu şi sănătate publică", a declarat ministrul.

Judeţe întregi fără verdeaţă

Primăriile care nu s-au interesat de spaţiile verzi sunt atât reşedinţe de judeţ, cât şi oraşe foarte poluate, precum Copşa Mică. Nici în Capitală, situaţia spaţiilor verzi nu e prea bună, sectoarele 1, 3 şi 6 nedepunând niciun fel de propunere pentru crearea de noi spaţii verzi. Există judeţe precum Teleormanul, în care edilii oraşelor mari, ca Alexandria, Videle sau Turnu Măgurele, n-au auzit de legea pentru spaţii verzi. Aceeaşi situaţie se întâmplă şi în judeţul Neamţ, unde edilii din Piatra Neamţ, Roman şi Târgu Neamţ nu s-au îngrijit de spaţiile verzi.

Amenzile maxime: 60.000 lei

Amenzile prevăzute de lege sunt cuprinse între 30.000 şi 60.000 de lei, bani care vor fi plătiţi de la bugetele locale, pentru că legea nu prevede sancţionarea personală a primarilor care nu-şi fac treaba. "Am făcut publică lista pentru că vrem ca opinia publică să preseze primăriile, iar noi să nu fim nevoiţi să dăm amenzi pe care tot contribuabilii le vor achita", a precizat ministrul mediului. Edilii care n-au depus proiectele mai au posibilitatea să trimită planurile pentru spaţii verzi către agenţiile de mediu locale. Din acel moment, ele nu vor mai fi amendate.

Fonduri pentru extinderea parcurilor

Potrivit Programului naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului, anul acesta pot obţine finanţări şi localităţile mai mici, unde populaţia este între 25.000 şi 100.000 de locuitori. Pentru acestea, suma maximă pe care o pot solicita va fi de 1,5 milioane de lei. Cea mai mică sumă o pot obţine localităţile care au minimum 3.000 de locuitori, adică 250.000 de lei.

În formularul de finanţare, care se găseşte pe site-ul Ministerului Mediului, pot fi incluse şi cereri pentru lucrări diverse, precum arături de plantare, defrişări selective, decopertări, aport de material pământos sau chiar pentru WC-uri ecologice.

La Ministerul Mediului există Ghidul de Finanţare, aprobat prin ordinul ministrului mediului şi dezvoltării durabile, care arată cum pot autorităţile locale să solicite, pe lângă fonduri nerambursabile pentru înfiinţarea de noi parcuri, şi sume importante pentru extinderea şi reabilitarea parcurilor existente. În total, fondurile puse la dispoziţia autorităţilor locale pentru parcuri în anul 2008 sunt de aproximativ 60 milioane de lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite