Amenzi de milioane pentru "risipirea" apei!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria localităţii prahovene Valea Călugărească a emis o dispoziţie potrivit căreia cei care fac "abuz" de apă, udându-şi grădinile, vor fi sancţionaţi cu suma de 500 de lei O

Primăria localităţii prahovene Valea Călugărească a emis o dispoziţie potrivit căreia cei care fac "abuz" de apă, udându-şi grădinile, vor fi sancţionaţi cu suma de 500 de lei

O zi da, alta ba. Astfel vor primi apă mii de prahoveni din 26 de localităţi. Măsura restricţionării consumului nu a fost însă suficientă pentru autorităţile din Valea Călugărească, una dintre cele 26 de localităţi afectate. Edilii vor să-i amendeze pe oameni dacă "risipesc" apa pe care acum o primesc cu porţia. Dispoziţia primăriei a intrat în vigoare ieri.

În Valea Călugărească trăiesc peste 10.000 de oameni. La ei, apa nu va ajunge o zi da şi una nu, precum în celelalte localităţi, ci, mai grav, o dată la două zile. Oamenii au robinete în curte, dar autorităţile spun că aceştia folosesc apa pentru irigatul grădinilor. Pentru că le-a restricţionat consumul, responsabilii locali au găsit şi o soluţie: cei peste 10.000 de localnici să se alimenteze cu apă de la cele 30 de fântâni publice.

Teama de a rămâne fără apă, mai mare decât cea de amendă

Ca să nu moară de sete nici ei şi nici vitele din ogradă, localnicii din Valea Călugărească stau la coadă cu găleţile atârnând pe cobiliţe, cât e ziua de lungă, la fântânile publice. Cei mai în vârstă spun că "este mai rău ca pe vremea lui Ceauşescu". Sătenii au ajuns însă să se teamă acum mai mult să nu rămână fără apă de băut decât de amenzile primarului.

La cei 71 de ani ai săi, nea Tudor Cristea ne-a spus că nu-i vine să creadă ochilor că munca lui de aproape un an s-a dus pe pustiu. "Grădina mea era a mai frumoasă. Acum, ce să mai zic, e jale mare: s-au uscat toate, iar viţa-de-vie nobilă, ce-a rămas moştenire de la părinţi, e dusă: nu mai se fac nici struguri, trebuia să fie boaba de două ori ca acuma.

Nici bani pentru altceva nu mai sunt", ne-a declarat, aproape lăcrimând, bărbatul. Înainte de a se restricţiona apa, pe toate uliţele din comuna Valea Călugărească au fost puse afişe care-i avertizau pe cei ce nu vor să respecte decizia edililor de a nu risipi apa că sunt pasibili de amenzi.

Poliţia comunitară, pe urmele localnicilor

Viceprimarul comunei Muşoiu Stelian ne-a declarat că oamenii vor fi foarte uşor de depistat dacă încalcă dispoziţiile primăriei. "Se vede cu ochiul liber că şi-a udat grădina, şi va merge acolo Poliţia Comunitară". Muşoiu susţine însă că "nu se pune problema ca populaţia sau animalele să sufere din lipsa apei.

" De vină că le-a fost restricţionată apa sunt, potrivit viceprimarului, localnicii: "Se udă grădinile, iar debitul de apă este tot mai mic. S-au obişnuit să folosească apa de la cişmea, nu mai merg să aducă apă de la fântâni. De aceea am luat această decizie", susţine el.

"Programul de distribuire va fi tot mai mic"

Prefectura Prahova a cerut guvernului să aloce în regim de urgenţă fonduri pentru realizarea unor puţuri de mare adâncime în mai multe localităţi ale judeţului. "Debitul râurilor din Prahova este la 25% din debitul normal, în contextul în care se înregistrează o cerere tot mai mare din partea consumatorilor", susţine purtătorul de cuvânt al prefecturii, Mihai Condrescu.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (instituţie care deţine acţiuni la Hidro Prahova - distribuitorul de apă în localităţi), Radu Ionescu, zugrăveşte şi el în culori negre situaţia apei: "Nu ştiu dacă la această oră, în afară de municipiul Ploieşti, nu s-a luat decizia de a introduce un program de distribuire a apei. Se constată pe zi ce trece o creştere a cererii şi o scădere a debitului. Dacă nu va ploua, situaţia se va înrăutăţi şi mai mult. Programul de distribuire va fi tot mai mic…"

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite