Amenda neplătită taie indemnizaţia mamelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cine nu-şi plăteşte amenzile de circulaţie şi taxele pe clădire şi teren rămâne fără indemnizaţia pentru creşterea copilului, venitul minim garantat sau alocaţia pentru susţinerea familiei.

Executivul a aprobat marţi o ordonanţă de urgenţă (OUG) prin care se instituie noua formulă a cuantumului ajutoarelor şi prestaţiilor sociale.
Adică, spune documentul, alocaţia de stat pentru copii nu mai este de 42 de lei, ci de 0,084 înmulţit cu ISR. Nu vă speriaţi, asta nu înseamnă că scade alocaţia. Ea rămâne la 42 de lei, dar OUG raportează totul la un ISR (Indicator Social de Referinţă).

ISR exista şi până acum, doar că nu se folosea la raportarea valorii prestaţiilor sociale. ISR îngheaţă în 2012 la 500 de lei, cât a fost şi anul ăsta. Aşadar, 0,084 înmulţit cu 500 de lei (cât înseamnă ISR) dă tot cei 42 de lei acordaţi acum pentru alocaţia de stat a copilului.

Aşa cum prevede Legea asistenţei sociale, cuantumul tuturor prestaţiilor se va exprima de acum încolo prin raportare la acest ISR care se înmulţeşte cu un coeficient anume, „bătut în cuie" pentru fiecare ajutor social în parte. Valoarea prestaţiilor se va modifica doar când se schimbă ISR. Marea noutate adusă de OUG apare spre finalul actului, acolo unde se vorbeşte despre penalizări în cazul prestaţiilor.

Trei ajutoare se suspendă sau se anulează

Astfel, cei care beneficiază de indemnizaţia pentru creşterea copilului, de Venitul Minim Garantat (VMG) sau de alocaţia pentru susţinerea familiei pierd banii cuveniţi dacă nu-şi plătesc taxele şi impozitele locale.

Cu alte cuvinte, pentru a se bucura de drepturile de cetăţean, beneficiarii de ajutoare trebuie să se achite de datoriile pe care le au ca cetăţeni. În primă fază, beneficiarului i se suspendă indemnizaţia, alocaţia sau VMG-ul. El are posibilitatea ca în cinci luni să-şi plătească dările şi să prezinte autorităţilor dovada plăţii, după care este repus imediat în plată şi i se dau banii din urmă.

Dacă trec cinci luni şi omul nu şi-a rezolvat relaţia cu bugetul local, prestaţia se anulează. Asta înseamnă că (dacă are dreptul la indemnizaţie, VMG sau alocaţia respectivă) trebuie să o ia de la capăt cu toată documentaţia, să depună un nou dosar etc.

Ajutoarele ca instrument de creştere a colectării

Principalele dări locale sunt taxele şi impozitele pe teren şi clădire. Dacă nu le-ai achitat, legea spune că oricum plăteşti nişte penalităţi. Suspendarea ajutoarelor este o sancţiune în plus pentru rău-platnici. OUG aprobată marţi vorbeşte despre „obligaţiile de plată faţă de bugetul local", ceea ce înseamnă că este vorba şi despre amenzile de circulaţie, după cum a confirmat Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS).

Dacă în privinţa VMG-ului situaţia este simplă - oricum nu se acordă familiilor care au autoturisme -, în cazul indemnizaţiilor pentru creşterea copilului lucrurile stau diferit. Mulţi dintre beneficiarii acestei prestaţii sociale au autoturisme.

Cu cât valoarea indemnizaţiei este mai mare, cu atât cresc şi şansele ca familia beneficiară să deţină un autoturism. Aşa încât, atenţie: de la 1 ianuarie riscaţi să vi se suspende indemnizaţia pentru creşterea copilului dacă aţi depăşit viteza, aţi fost prins şi nu aţi achitat
amenda!

Ministerul Muncii a mai propus de curând şi o mică schimbare în ceea ce priveşte tichetele de masă: dacă până acum ele se indexau semestrial, obligatoriu, cu „indicele preţurilor de consum înregistrat la mărfurile alimentare şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică", din 2012, spune un proiect de OUG, valoarea nominală a unui tichet de masă „poate fi" indexată. A dispărut obligativitatea.

Mai mult Nu permite bugetul

Similar se întâmplă şi cu tichetele de creşă şi cu cele cadou. Explicaţia măsurii este dată printr-o formulare deja cunoscută: „Pentru păstrarea echilibrelor bugetare sunt necesare unele măsuri menite să reducă volumul cheltuielilor bugetare la un nivel care să permită respectarea angajamentelor interne şi internaţionale asumate de Guvernul României".

Comasarea ajutoarelor

Indicatorul social de referinţă se foloseşte în toată Europa, deşi la noi se introduce abia acum pentru raportarea prestaţiilor sociale. Este doar un pas din reformarea sistemului de asistenţă socială. În 2013, când se va încheia acest proces, din cele 54 de prestaţii care există acum nu vor mai rămâne decât 9.

INFO
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite