Amenda intre 500.000 si 2.000.000 de lei pentru chiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parintii ai caror copii trag chiulul de la scoala vor scoate din buzunare sume cuprinse intre 500.000 si 2.000.000 de lei, se arata in proiectul de acord-cadru pentru educatie, pe care-l vor semna,

Parintii ai caror copii trag chiulul de la scoala vor scoate din buzunare sume cuprinse intre 500.000 si 2.000.000 de lei, se arata in proiectul de acord-cadru pentru educatie, pe care-l vor semna, incepand cu acest an scolar, parintii, scoala si elevii de cel putin 14 ani. Acelasi acord mai prevede ca elevul trebuie sa mearga regulat la cursuri, sa invete si sa se imbrace "decent, neprovocator, neagresiv si neostentativ". In plus, el trebuie sa fie respectuos cu dascalii si colegii, sa aiba un comportament care sa nu afecteze sanatatea si libertatea celorlalti, trebuie sa aiba grija de manuale si de bunurile scolii si sa aiba zilnic asupra lui carnetul de elev, pe care sa-l prezinte ori de cate ori este necesar profesorului, parintelui, dirigintelui. Prin acest acord, parintii se angajeaza sa-si inscrie copilul la scoala si sa ii asigure conditii decente de invatare pentru clasele I-VIII. Mama si tata isi asuma responsabilitatea pentru orice fapta a odraslei lor, tot ei fiind cei nevoiti sa asigure frecventa zilnica si tinuta decenta a elevului la cursuri. Ei trebuie sa discute cu dascalii despre aspecte care pot duce la imbunatatirea situatiei scolare sau sociale a copilului si sunt obligati sa se prezinte la scoala cel putin o data pe semestru. Cat priveste scoala, aceasta trebuie sa ofere servicii educationale de calitate, sa asigure securitatea elevilor si sa nu desfasoare actiuni care sa afecteze imaginea publica a elevului, viata intima si familiala. Orice document scolar va fi eliberat elevului in timp util. Scoala este obligata sa solicite implicarea parintilor in stabilirea disciplinelor optionale de examen si sa stabileasca curriculum-ul la decizia scolii (CDS) in functie de solicitarile beneficiarilor. Acordul se incheie pe durata scolarizarii elevului in unitatea de invatamant.

Noutatile Regulamentului de organizare si functionare a invatamantului preuniversitar
* Eliminarea repetentiei la clasa I si instituirea educatiei remediale, sub forma unor programe personalizate, derulate de invatator, in cooperare cu un consilier psihopedagog. Repetentia apare incepand cu clasa a II-a.
* Constituirea Comisiei de evaluare si asigurare a calitatii, care va face anual un raport despre calitatea educatiei in scoala, pe care il va prezenta in fata elevilor si parintilor.
* Egalitatea in drepturi pentru toti elevii din invatamantul public si particular acreditat: burse, rechizite, Euro 200, transport, manuale pentru invatamantul obligatoriu, transfer, supliment alimentar.
* Posibilitatea transferarii elevilor de la Scolile de Arte si Meserii (SAM) la liceu, la sfarsitul clasei a IX-a, cu conditia promovarii testelor nationale si a examenelor de diferenta.
* Interzicerea participarii elevilor si a cadrelor didactice la strangerea de fonduri banesti.
* Inspectoratele scolare sunt cele care stabilesc arondarea strazilor din fiecare localitate la unitatile de invatamant primar/gimnazial cele mai apropiate. Arondarea se face inclusiv pentru unitatile de invatamant liceal sau profesional, care au clase de invatamant primar/gimnazial.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite