Ambulanţe fără doctori la Salonta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un medic angajat şi doi detaşaţi asigură asistenţa de urgenţă pentru 70.000 de locuitori. În ciuda apelurilor repetate la Ministerul Sănătăţii, posturile de la serviciul de ambulanţă au rămas blocate.

Cazul femeii însărcinate, care a murit duminică la Salonta în urma unei crize de epilepsie, a readus în atenţie situaţia Serviciului de Ambulanţă din Salonta. Mai exact, faptul că un singur medic asigură asistenţa medicală pentru cei 20.000 de locuitori ai ora;ului, dar şi pentru alţi 50.000 din zona limitrofă. “Din cinci medici am rămas doar eu singură din luna mai. Am făcut referate peste referate cu situaţia de aici, dar nu am primit niciun răspuns”, explică dr. Daniela Haţegan, medicul Serviciului de Ambulanţă Salonta. Pentru a asigura asistenţa medicală, la Salonta au fost detaşaţi alţi doidoctori, angajaţi pe perioadă determinată. Chiar şi cu ajutorul lor, medicul de pe ambulanţă nu face faţă numărului mare de solicitări. “Pe lângă faptul că trebuie să asigurăm asistenţa de urgenţă, trebuie să trimitem medici dacă sunt probleme. Mai avem contracte pe care trebuie să le onorăm, cum ar fi meciurile de fotbal unde trebuie să fie un medic, mai sunt manifestările de pe plan local, la care suntem obligaţi să mergem”, spune Daniela Haţegan.
 
Fără medici pe ture


În acest condiţii, chiar şi cu ajutorul celor doi medici detaşaţi, există situaţii în care turele rămân descoperite. “După o tură de noapte sau înainte nu putem chema medicul la serviciu. În cazul în care avem mai multe urgenţe sau alte activităţi ne descurcăm cum putem. Avem şi noi nevoie de odihnă, oricât de bine intenţionaţi am fi şi oricât de mult ne place meseria. Avem limite, pentru că suntem şi noi oameni şi avem şi noi familii”, spune medicul. Prin urmare, echipajul din Salonta este, uneori, sprijinit din Oradea. “În aceste cazuri echipajul nostru, cu asistent, preia bolnavul şi o ambulanţă  din Oradea, cu medic, îi ia în primire de la jumătatea drumului”, explică medicul. Pe lângă asistenţa medicală pe care trebuie să o asigure, Daniela Haţegan se ocupă şi de tot ce ţine de partea administrativă, inclusiv pontajele, graficele. “Îmi place meseria asta, o fac de 12 ani, dar pe lângă stresul psihic şi munca fizică depusă intervine şi stresul legat de lipsa de personal. Ne gândim că avem o responsabilitate. În sfârşit avem dotarea materială, am primit în acest an patru ambulanţe de tip B şi trei de tip C, dar nu avem personal pentru ele”, subliniază medicul.


Nevinovaţi în cazul femeii moarte


Erdely Csaba, soţul femeii însărcinate, care a murit diminică în urma unei crize de epilepsie a povestit că soţia lui avea crize din ce în ce mai grave, după ce în urmă cu un an şi-a pierdut tatăl. Cu toate acestea, când au aflat că a rămas însărcinată au decis, în urma unor controale medicale, să păstreze copilul. “Am fost la medic la Oradea şi la Salonta în fiecare lună. A avut tratament, am făcut toate testele, toate au ieşit bine. Eu cred că a fost un ceas rău”, povesteşte bărbatul. Fetiţa lor, de 11 ani, a fost cea care l-a anunţat că femeia are probleme. “Eu când am ajuns nu mai respira, i-am făcut respiraţie gură la gură şi când am văzut că nu îşi revine am chemat ambulanţa”, adaugă bărbatul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite