Ambasadorul SUA la Berlin, pregatit sa-l inlocuiasca pe Donald Rumsfeld in fruntea Pentagonului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ricardo Sanchez, comandantul trupelor americane din Irak, acuzat ca ar fi asistat la interogatorii si la acte de violenta la adresa detinutilor

Consilierul pentru securitate nationala al Casei Albe, Condoleezza Rice, i-a propus ambasadorului Statelor Unite la Berlin, Daniel Coats, sa ii succeada in functie actualului secretar al Apararii, Donald Rumsfeld, in cazul in care locul acestuia ar deveni vacant, a anuntat saptamanalul german "Focus". Cu ocazia vizitei sale la Berlin, la 16 mai, Rice l-a intrebat pe ambasador daca ar fi interesat sa ocupe aceasta functie, in cazul in care Rumsfeld se va retrage, iar Coats a raspuns afirmativ, sustin surse diplomatice citate de revista. Daniel Coats, un republican in varsta de 61 de ani, mai fusese propus pentru ocuparea functiei de secretar al Apararii, inainte ca Bush sa se decida in privinta lui Rumsfeld. Pozitia actualului sef al Pentagonului a devenit extrem de fragila, dupa dezvaluirile care au provocat scandalul maltratarilor detinutilor irakieni de catre militari americani. In ultima vreme, democratii au declansat o puternica ofensiva pentru demiterea lui Rumsfeld din fruntea Departamentului Apararii. De cealalta parte, republicanii au replicat ca acuzatiile aduse sefului Pentagonului sunt "nejustificate" si "premature". Cu doar cateva luni inaintea bataliei finale pentru Casa Alba, dintre republicanul George W. Bush si democratul John Kerry, membrii Congresului i-au reprosat lui Rumsfeld ca a incetinit procesul de dezvaluire a abuzurilor comise asupra detinutilor irakieni si a ocolit sistematic intrebarile asupra conditiilor in care traiesc prizonierii, precum si asupra modului de interogare a acestora. Intre timp, numele unui alt lider militar american de rang inalt este implicat in scandalul detinutilor. Cotidianul "The Washington Post" sustine ca generalul Ricardo Sanchez, nimeni altul decat comandantul trupelor americane din Irak, ar fi asistat la interogatoriile de la inchisoarea Abu Ghraib. Potrivit marturiilor avocatului militar al unui soldat acuzat ca ar fi comis acte de violenta la Abu Ghraib, un ofiter al inchisorii ar fi spus ca generalul Sanchez fusese prezent la mai multe "interogatorii si/sau acte de violenta comise la adresa prizonierilor", scrie "The Washington Post", citand inregistrarea unei audieri militare. Capitanul Robert Shuck - avocatul sergentului Ivan Fregerick, care compare in fata Curtii Martiale pentru acuzatii de violenta la adresa prizonierilor irakieni - a precizat ca acelasi ofiter i-a confirmat faptul ca generalul Sanchez si alti ofiteri de rang superior erau la curent cu tot ce se intampla la Abu Ghraib.
Soldatii americani nu vor mai putea face fotografii
Pe de alta parte, printr-un ordin semnat de Donald Rumsfeld, trupelor americane din Irak li s-a interzis folosirea telefoanelor portabile echipate cu camera foto, se arata in editia de ieri a publicatiei "The Business". Departamentul Apararii considera ca o mare parte dintre fotografiile care surprindeau militari americani torturand prizonieri la Abu Ghraib au fost facute cu ajutorul unor telefoane mobile de acest tip, mai scrie publicatia britanica, citand o sursa anonima din Pentagon. Conform acestei surse, "camerele video si telefoanele mobile echipate cu aparat foto au fost interzise si eliminate din dotarea instalatiilor militare americane din Irak".
Irakienii nu vor avea dreptul sa-i condamne pe militarii americani si britanici
Presa din Marea Britanie anunta ca, dupa transferul suveranitatii la Bagdad, prevazut sa aiba loc la sfarsitul lunii iunie, noile autoritati irakiene nu vor avea dreptul sa-i condamne in justitie pe militarii americani si britanici desfasurati in Irak. Aceeasi prevedere ar putea fi aplicata tuturor contingentelor coalitiei, care se vor afla in Irak dupa 30 iunie.
Al-Zarqawi a revendicat atentatul comis la Bagdad
Gruparea lui Abu Mussab Al-Zarqawi, un iordanian care are legaturi cu Al-Qaida, a revendicat, sambata, atentatul de la Bagdad, care a vizat un responsabil irakian, se arata intr-un comunicat difuzat pe un site islamist. "Aripa militara a gruparii Tawhid wal Jihad revendica operatiunea impotriva tradatorului Abdel Jabbar Yussef", anunta comunicatul. Textul mai precizeaza ca "acest gen de operatiuni, efectuate de militantii musulmani, ii vizeaza pe cei care colaboreaza cu Washingtonul in razboiul si agresiunea impotriva natiunii islamice". Atentatul, comis in sud-estul Bagdadului, in fata locuintei lui Abdel Jabbar Yussef - consilierul ministrului de Interne - s-a soldat cu cinci morti si 13 raniti, printre care si inaltul responsabil irakian. Gruparea a revendicat deja atentatul comis lunea trecuta si soldat cu moartea sefului Executivului irakian, Ezzedin Salim.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite