Ambasadorul roman la Kiev - chemat la Ministerul ucrainean de Externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul Romaniei la Kiev, Alexandru Cornea, a fost convocat, joi, la Ministerul ucrainean de Externe, dupa ce o nava a pazei de coasta romane ar fi impiedicat, potrivit declaratiilor Ucrainei,

Ambasadorul Romaniei la Kiev, Alexandru Cornea, a fost convocat, joi, la Ministerul ucrainean de Externe, dupa ce o nava a pazei de coasta romane ar fi impiedicat, potrivit declaratiilor Ucrainei, trecerea unui vas de croaziera ucrainean pe Dunare, relateaza AFP. La 9 octombrie, vasul Frontiera, apartinand pazei de coasta romane, "a blocat ruta de navigare a navei ucrainene Volga, in mijlocul senalului principal, omitand in mod constient sa comunice prin radio" cu vaporul si autoritatile ucrainene, se arata intr-un comunicat al ministerului. Paza de coasta romana l-a "obligat pe capitanul vasului Volga sa modifice traseul si sa se indeparteze de senalul principal, punand in pericol nava si viata pasagerilor, in majoritate cetateni germani", a adaugat Ministerul ucrainean de Externe. Fortele Politiei romane de Frontiera care actioneaza pe bratul Chilia, in apropierea canalului Bastroe, au fost suplimentate, avand in vedere ca, in ultimele zile, au fost inregistrate patru tentative de incalcare a regimului apelor teritoriale romanesti de catre ambarcatiuni ucrainene. Chestorul principal Aurel Neagu, seful Inspectoratului General al Politiei de Frontiera (IGPF), a declarat, joi, intr-o conferinta de presa ca fortele Politiei de Frontiera din zona mentionata au fost suplimentate cu trei nave mari, doua mijlocii si sapte mici. Seful Politiei de Frontiera a adaugat ca, daca va fi nevoie, si aceste efective vor fi suplimentate, pentru ca frontiera romana sa nu mai fie incalcata. In ultimele zile, au fost inregistrate pe bratul Chilia patru tentative de incalcare a regimului apelor teritoriale romanesti de catre ambarcatiuni ucrainene. Potrivit IGPF, ambarcatiunile respective aveau ca scop amplasarea de balize de semnalizare pentru ancorele celor doua drage care lucreaza la senalul navigabil al bratului Chilia.
NATO evita sa se implice in problema canalului Bastroe
NATO a fost informata despre problemele existente intre Romania si Ucraina in chestiunea canalului Bastroe, a declarat, ieri, la Poiana Brasov, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer. In contextul reuniunii neoficiale a ministrilor Apararii din tarile NATO, secretarul general a explicat ca ministrul roman de externe, Mircea Geoana, il tine la curent cu evolutia acestei chestiuni. Totusi, secretarul general al NATO a precizat ca Alianta Atlantica nu are o pozitie oficiala pe acest subiect, desi Romania este o tara membra NATO: "Problemele unei tari membre NATO nu intra automat pe agenda NATO", a spus Jaap de Hoop Scheffer. El si-a exprimat speranta ca problema "bilaterala" dintre Romania si Ucraina va fi rezolvata de cele doua tari.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite