Olanda cere explicaţii autorităţilor române pentru blocarea mărfurilor în vămi. Comisia Europeană face verificări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile române suspectează că florile olandeze sunt infectate cu o bacterie periculoasă şi pentru om
Autorităţile române suspectează că florile olandeze sunt infectate cu o bacterie periculoasă şi pentru om

Ambasada Olandei din România a cerut informaţii instituţilor de la Bucureşti privind motivele care au dus la blocarea tirurilor cu mărfuri olandeze (seminţe, flori), se arată într-un comunicat trimis de ambasadă redacţiei Adevărul. Comisia Europeană promite că va face verificări asupra situaţiei de la vămile româneşti.

UPDATE 19.45

Doi europarlamentari olandezi acuză România de „şantaj". Războiul declanaşat de România împotriva lalelelor olandeze seamană „cu un santaj", susţin eurodeputaţii olandezi Wim van de Camp şi Esther de Lange, notează ziarul „De Telegraaf". Cei doi membri ai partidului CDA (creştin-democrat) din coaliţia la guvernare cer comisarului european Michel Barnier să clarifice situaţia.

UPDATE 18.06

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, a declarat că după ce vor fi finalizate testele de laborator şi se va determina existenţa (sau nu) a unui agent patogen în florile şi bulbii olandezi va înştiinţa şi Comisia Europeană. „Aceasta este procedura. Facem verificări, analize de laborator, dacă există sau nu există acest agent patogen. Semnale în acest sens există. Marţi dimineaţă primim şi analizele de laborator", a declarat Tabără pentru „Adevărul". „Noi putem informa CE atunci când avem o certitudine. Este normal şi că Bruxelles-ul s-a autosesizat, că a promis că va verifica informaţiile", a adăugat ministrul Agriculturii.

UPDATE 17.00
Comisia Europeană va verifica informaţiile privind blocarea la vămile din România a transporturilor de flori, bulbi şi seminţe aduse din Olanda, a declarat Frederic Vincent, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru sănătate publică, John Dalli. „Am văzut care sunt informaţiile apărute în presă că unele camioane au fost blocate la vamă şi facem verificări", a răspuns Vincent la întrebarea dacă măsura luată de autorităţile române reprezintă un răspuns adecvat la hotărârea Guvernului de la Haga de vota împotriva aderării României şi Bulgariei la Schengen.

UPDATE 16.51
„Suntem în contact permanent cu autorităţile române pentru a afla de ce au fost oprite camionale olandeze la graniţele României. Nu avem niciun motiv să credem că măsurile luate de autorităţile române sunt o replică la veto-ul Olandei în privinţa aderării României la spaţiul Schengen", a informat misiunea diplomatică olandeză la solicitarea expresă a redacţiei „Adevărul".„Companiile olandeze exportatoare în România şi-au exprimat îngrijorarea în mod direct la Ambasadă şi la autoritătile competente din Olanda". Reprezentanţii ambasadei olandeze la Bucureşti au confirmat pentru ,,Adevărul" că este la curent cu blocajul tirurilor cu mărfuri olandeze la frontier. Ambasada a primit semnale şi de la companiile olandeze exportatoare în România.

Citiţi şi
România şi Olanda, în gherila florilor

Firmele olandeze s-au plâns ambasadei

„Companiile olandeze exportatoare în România şi-au exprimat îngrijorarea în mod direct la Ambasadăsi la autorităţile competente din Olanda. În prezent, autorităţile olandeze sunt în contact cu autorităţile române pentru a obţine informaţii despre motivele pentru care aceste măsuri au fost luate. Olanda este de părere că toate măsurile puse în aplicare de către autorităţile române ar trebui să fie în conformitate cu legislaţia UE", se arata în comunicatul ambasadei.Misiunea diplomatică olandeză precizează că toate măsurile implementate de autorităţile române "ar trebui să fie conforme cadrului juridic al UE".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite