Am arestat Sărbătorile din vară!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turiştii se pot plimba  cu sania trasă de cai
Turiştii se pot plimba cu sania trasă de cai

 Românii nu renunţă nici în ruptul capului la vacanţele de iarnă, pe care şi le-au programat din timp. Multe pensiuni au fost ocupate încă din august

Omul gospodar îşi face vara sanie şi iarna car. Acesta este proverbul după care se ghidează din ce în ce mai mulţi români atunci când îşi stabilesc vacanţa. Proprietarii de pensiuni din Maramureş sau din Poiana Braşov spun că au locurile rezervate încă din vară. Pentru cei care n-au fost prevăzători mai există încă variante de petrecere a Crăciunului sau a sfârşitului de an, la Poiana Braşov, în staţiunile din vestul ţării sau pe litoral.În această perioadă, preţurile pachetelor turistice cumpărate „pe ultima sută" pot fi chiar şi cu 10-15 procente mai mici decât până acum.

40 de lei de persoană pe noapte

Braşovul se laudă cu un grad de ocupare foarte bun. „De Revelion avem deja rezervări de circa 85% la pensiuni, iar de Crăciun sunt mai puţine, cam 55-65%. Este puţin mai bine ca anul trecut, asta pentru că proprietarii au mai scăzut tarifele cu aproape 10%", a spus Ioana Dodiţă, reprezentant ANTREC Braşov.

Pentru un Crăciun în stil tradiţional, preţurile la cazare pornesc de la 40 de lei de persoană pe noapte şi ajung la 80 de lei. Pentru mic dejun, cină şi masă festivă de Crăciun, turiştii trebuie să plătească încă 200 de lei pentru un sejur. Pentru Revelion, pensiunile au pus la bătaie pachete puţin mai scumpe decât cele de Crăciun, cu preţuri cuprinse între 150 şi 300 de lei pentru o persoană pe zi. Sunt incluse micul dejun, cina şi masa festivă.

Predealul şi Poiana, exclusiviste

Turiştii care vor să-şi petreacă Sărbătorile la Predeal, Poiana Braşov sau Braşov trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunar. Hotelierii oferă, în principal, pachete pentru minimum trei nopţi. De Crăciun, pentru cazarea la un hotel de trei stele din Predeal, turiştii trebuie să plătească între 220 şi 300 de lei pentru o persoană pe noapte, preţul incluzând demipensiune, masă festivă şi un cocktail de primire. În Poiana Braşov, preţurile sunt între 900 şi 4.000 de lei, cu trei mese incluse. Gradul de ocupare este acum de 70% şi mai sunt locuri libere la toate hotelurile. Mai greu va fi să găsiţi cazare de Revelion. Doar 15% din locuri mai sunt disponibile.

Revelion de lux pe Valea Prahovei

Ca să-i atragă pe turişti, hotelierii de pe Valea Prahovei au inclus în pachetele de Crăciun şi Revelion facilităţi precum acces gratuit la parcare, la saună şi la sala de fitness. „Oamenii sunt foarte atenţi la conţinutul ofertei. Criza financiară prin care trecem îi determină pe turişti să caute oferte convenabile ca preţ şi care să includă şi facilităţi la cazare", a precizat Paul Popa, reprezentant al Centrului de Informare şi Promovare Turistică.

De exemplu, turiştii care vor opta pentru petrecerea Crăciunului la Hotelul Rina din Sinaia (trei stele) vor trebui să scoată din buzunare 549 de lei fiecare. În tarif intră trei nopţi de cazare, mic dejun şi o cină festivă, precum şi participarea la un spectacol ocazionat de sosirea lui Moş Crăciun. Clienţii vor avea acces gratuit la parcare şi la piscină.

Pentru perioada Revelionului, tarifele cresc substanţial. Doritorii vor plăti 1.500 de lei de persoană pentru patru nopţi de cazare, cu trei cine festive, mic dejun şi programe artistice organizate în nopţile de 31 decembrie şi 1 ianuarie. Aici, gradul de ocupare este de 70%.
Copiii sub 10 ani, cazaţi gratis în Mărginime

Peste 60% din pachetele de Revelion sunt deja cumpărate în Mărginimea Sibiului, iar preţurile sunt aceleaşi ca cele de anul trecut. Turiştii care aleg să-şi petreacă Sărbătorile în Mărginime scot din buzunar între 600 de lei pentru trei nopţi la o pensiune de două margarete şi 2.500 de lei pentru acelaşi pachet, dar la o pensiune de patru sau cinci margarete.

Preţul include cazare, pensiune completă şi masa festivă de Revelion, iar la pensiunile de patru şi cinci margarete turiştii au parte şi de program de divertisment sau se pot plimba cu sănii trase de cai. Copiii de până la 10 ani au gratuitate, iar pentru cei de peste 10 ani părinţii plătesc jumătate din preţul pachetului.

Turiştii care vor să petreacă Revelionul la peste 2.000 de metri altitudine mai au încă timp să-şi facă rezervări la Bâlea Lac, la fosta cabană de vânătoare a lui Nicolae Ceauşescu. La patru nopţi de cazare, a cincea este gratuită, iar preţul pachetului ajunge până la 1.130 de lei pentru un loc într-un apartament.

Vile la cheie

Vila „Albă ca Zăpada" din Sinaia poate fi închiriată toată pentru cinci zile, de Revelion, cu 1.650 de euro. Unitatea de cazare are cinci camere. Ceva mai ieftin ies turiştii care nu vor să se cazeze în staţiuni, dar care optează pentru petrecerea nopţii dintre ani într-un local din zonă. Revelionul la restaurantul Cetatea Dorului costă 100 de lei de persoană.

Petreceri cu băutură la discreţie

Operatorii de turism din staţiunea cărăşeană Semenic îşi aşteaptă clienţii cu braţele deschise şi cu preţuri pentru orice buzunar. „Cazarea cu micul dejun şi cina incluse costă 70 de lei de persoană, iar cu tot cu prânz 90 de lei", spune Florin Tudor, administratorul unei vile de pe Semenic. Meniul de Revelion este deja pregătit, iar pentru două nopţi şi trei zile, cei care doresc să fie la înălţime scot din buzunar 590 de lei de persoană, cu mesele festive incluse.

Din meniu nu lipsesc mâncărurile consistente şi specifice trecerii dintre ani, iar băutura se serveşte în regim de free bar. Turiştii au la dispoziţie ţuică, afinată, vin alb, vin roşu, bere şi apă. Ca şi în anii precedenţi, în Masivul Straja şi Parâng sunt aşteptaţi turişti din toate colţurile ţării, pe pârtie, cu făclii, aşa cum o cere tradiţia locului. La Straja, un pachet de cinci zile all-inclusive la un motel de două stele costă între 1.000 de lei şi 1.200 de lei. Un sejur la cea mai luxoasă pensiune din zonă, Krisztian, costă între 750 de lei şi 1.500 de lei.

Concediu în Oltenia cu fitness şi jacuzzi

În staţiunea vâlceană Băile Govora, trei nopţi de cazare cu pensiune completă şi cină festivă la un hotel de trei stele costă, de Revelion, 1.080 de lei de persoană, la apartamentele cu două locuri. La hotel de două stele, pachetul în aceleaşi condiţii costă 670 de lei. Turiştii au acces gratuit în sala de fitnes şi la bazinul jacuzzi.

Cabanierii din staţiunea montană Rânca, din Gorj, spun că locurile de cazare au fost deja ocupate, cu o lună înainte de Crăciun, în proporţie de 85%. Preţurile pentru patru nopţi de cazare sunt cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei pentru fiecare cameră.

„Cabana noastră este ocupată în proporţie de sută la sută. Oferta de Crăciun este variată. Avem preţuri de 160 de lei pentru cameră dublă cu mic dejun inclus, plus 100 de lei masa festivă şi în fiecare seară distracţie în club. Avem şi cameră de grup, pentru minimum patru persoane, cu 65 de lei fiecare cu mic dejun inclus, plus 100 de lei masa festivă", a anunţat Constantin Pănescu, de la pensiunea Panoramic, aflată la baza pârtiei de schi din staţiune.

Last-minute la mare

Hotelierii s-au întrecut anul acesta să-şi atragă clienţii de Sărbători cu servicii de patru stele şi un miniconcediu relaxant, într-o atmosferă romantică. Agenţiile au pregătit pachete promoţionale ce îmbină tradiţionalul cu vacanţa de relaxare şi SPA.

Turiştii se pot plimba cu sania trasă de cai

Oferta este variată: pachetele de servicii sunt cu cazare inclusă sau doar pentru serile festive, în funcţie de preferinţa clientului. Spre exemplu, în staţiunea Mamaia, o cină de Crăciun la restaurantul Hotelului Vega (cinci stele), costă 145 de lei de persoană, sumă în care nu este inclusă cazarea.

Soluţia mai ieftină este oferită de Hotelul Flora (trei stele): plăteşti două nopţi de cazare şi stai trei nopţi, fără mic dejun inclus. Pachetul este oferit la 230 de lei, în cameră dublă. Şi ofertele de Revelion sunt variate: cei care vor să-şi petreacă noaptea dintre ani la malul mării pot opta pentru un minisejur la patru stele la „Vega", cu două nopţi de cazare incluse şi cina festivă de Revelion, la 1.185 de lei de persoană.

O parte dintre locurile puse la bătaie au fost epuizate deja. Hotelul Flora, de exemplu, mai dispune doar de câteva locuri pentru petrecerea de Crăciun, în timp ce pentru Revelion nu mai este niciun loc disponibil.  Petrecerile de cinci stele de la „Vega" au avut de asemenea căutare: locurile pentru Revelion sunt ocupate în proporţie de 80%, iar lista cu rezervările de Crăciun s-a umplut până la 60%.

Maramureşul şi Bucovina, fără locuri

Cei care doresc să-şi petreacă Revelionul în nordul ţării, în regiuni precum Bucovina sau Maramureş, mai au puţine şanse de izbândă. Asta dacă nu şi-au făcut deja rezervări, fiindcă pensiunile sunt ocupate deja în proporţie de 90%. Sejurul de Anul Nou costă între 800 şi 1.500 de lei. În acest preţ sunt incluse două mese pe zi, cazarea şi activităţile artistice pregătite pentru invitaţi. Astfel, în Borşa, un sejur de patru nopţi cu pensiune completă costă 1.100 de lei. „Din vară nu mai avem locuri libere. Dacă mai aveam trei pensiuni, le umpleam şi pe alea. Lumea caută Maramureşul şi asta se vede în fiecare an", a spus Adriana Mihali, managerul pensiunii Eladi.

Preţul cinei de Revelion porneşte de la 250 de lei de persoană

Turiştii sunt ademeniţi cu prânz tradiţional în aer liber

Scump şi aglomerat

Nici pensiunile din Cavnic nu duc lipsă de turişti. Având în vedere că aici sunt şapte pârtii de schi, pensiunile au fost închiriate din august. „Revelionul la noi a costat 1.000 de lei de persoană. În aceşti bani sunt incluse toate cele trei mese şi cazarea. Mai mult, cei care-şi vor petrece Anul Nou la noi vor primi şi câte cinci urcări gratuite pe pârtie", a explicat Dorin Pintilie, care are o pensiune în zonă.

Reprezentanţii pensiunilor care nu au fost ocupate la capacitate maximă sunt dispuşi să facă mici reduceri pentru ultimii clienţi. „Preţul iniţial a fost de 1.200 de lei, iar cei care se decid să vină la noi acum vor primi o reducere de 200 de lei. Din cele 32 de locuri de care dispunem, mai avem libere şase. În rest, totul s-a ocupat încă de la începutul lunii noiembrie", a spus Maria Mitrovan, managerul pensiunii „Mărioara", din Ocna Şugatag.

Preţurile pentru un sejur de Sărbători în Bucovina variază între 1.000 şi 4.500 de lei de persoană. Dacă pentru Crăciun locurile sunt ocupate în proporţie de 50-60%, pentru Revelion, cei care nu şi-au făcut rezervări nu mai au de unde alege. Turiştii scot în acest an de Revelion între 1.000 şi 4.500 de lei pentru un pachet de patru nopţi cu demipensiune şi cină festivă la pensiuni de patru şi cinci margarete. „Am un grup de suceveni stabiliţi în Austria şi mai aştept confirmarea unui grup de români stabiliţi în Germania. Doar de Crăciun mai am câteva locuri, de Revelion e ocupat", ne-a spus Mariana Sauciuc, proprietara unei pensiuni din Gura Humorului. Unii turişti şi-au făcut rezervări chiar şi cu un an înainte.

"Lumea caută Maramureşul şi asta se vede în fiecare an. Noi am stabilit un meniu încă de la început şi am vândut pachetul complet cu masă şi cazare.''
Adriana Mihali manager de pensiune

Turiştii sunt ademeniţi cu prânz tradiţional în aer liber
infografie
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite