Alunecările de teren din Vâlcea, provocate de Mina Berbeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă de la Prefectura Râmnicu Vâlcea, întrunit ieri-dimineaţă, a stabilit că exploatarea minieră Berbeşti este vinovată de alunecările de teren, pentru

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă de la Prefectura Râmnicu Vâlcea, întrunit ieri-dimineaţă, a stabilit că exploatarea minieră Berbeşti este vinovată de alunecările de teren, pentru că nu a consolidat corespunzător halda de steril. Întreaga comună vâlceană este în pragul unei dezastru.

Pe lângă alunecările de teren, care au distrus cinci case, alte 100 de locuinţe sunt în pericol de inundaţii, din cauza terenului care ameninţă să colmateze albia unui pârâu. "Parcă nu mai era pământ, parcă era lavă", povestesc ţăranii din cătunul Copăciş cum a început mamutul din apropierea lor să "meargă", începând de sâmbătă seara.

Practic, 17 hectare de teren şi-au schimbat forma, deplasarea "muntelui" fiind de trei-patru metri pe oră. Toată comuna vâlceană Mateeşti este acum într-o forfotă de nedescris. La faţa locului au sosit importante efective de jandarmi, pompieri şi militari de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, care ajută la evacuarea oamenilor şi a bunurilor din calea urgiei.

Ultimul bilanţ, de ieri-seară, indica un total de 17 sinistraţi şi cinci case distruse. Unii au fost cazaţi la căminul cultural, alţii s-au refugiat la rude. Fără să dea semne că se opreşte din înaintare, muntele ameninţă să blocheze albia pârâului Turia.

Asta va însemna inundarea a cel puţin 100 de case din Mateeşti. Pentru familiile care şi-au pierdut casele, autorităţile judeţene vor să oblige exploatarea minieră Berbeşti să reconstruiască locuinţele în maximum trei luni, pe terenuri situate în afara zonei de risc. (Dan Gheorghe, Sorin Ghica)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite