Alternative de pensie pentru cei cu vârsta de peste 45 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până în prezent, această categorie de persoane nu reprezintă ţinta niciunei societăţi de asigurări Persoanele trecute de 45 de ani nu mai sunt atractive pentru niciun fond de pensii,

Până în prezent, această categorie de persoane nu reprezintă ţinta niciunei societăţi de asigurări

Persoanele trecute de 45 de ani nu mai sunt atractive pentru niciun fond de pensii, perioada lor de cotizare fiind considerată mică. Totuşi, ei sunt acceptaţi cu contribuţii pentru pilonul III. Cel mai rentabil pentru aceştia ar fi plasarea banilor într-un fond de investiţii. De asemenea, produsele de pensii cu componentă investiţională reprezintă o alternativă nu foarte cunoscută însă.

Pentru pensia privată facultativă, lansată în România de la începutul lunii mai, sunt acceptaţi participanţi cu vârstă de până la 52 de ani, însă perioada de cotizare este de doar opt ani în cazul femeilor (care se pensionează conform legislaţiei actuale la 60 de ani) şi de maximum 13 ani în cazul bărbaţilor. Mai mult, randamentul investiţiei lor într-un fond de pensii nu poate fi prea mare pentru un termen atât de scurt. Alternativă ar fi plasarea banilor acestora într-un fond de investiţii cu un randament mult mai mare pe perioade mai scurte de timp. Performanţa medie a fondurilor autohtone de investiţii pe acţiuni a fost în ultimele 12 luni de peste 40%. Fondurile de investiţii pe acţiuni s-au menţiunut în topurile performanţelor, de la începutul acestui an profitul oferit fiind de 7,8%.

Societăţile de asigurări s-au gândit însă la pensiile oamenilor înainte de lansarea sistemului de pensii private. Astfel, acestea oferă produse de asigurări cu componentă de pensii, de multe ori prezentate sub forma de "pilonul IV". Produse competitive au cei de la ING Life, AIG Life şi Allianz-Ţiriac.

Rata minimă de rentabilitate garantată

Prin produsele de asigurări de viaţă, cu componentă investiţională, se pot face calcule ale randamentului/profitabilităţii, ceea ce legea interzice companiilor autorizate pe piaţa pensiilor private (pilon II şi III). Deşi practic este o poliţă de asigurare, această variantă de investiţie poate fi profitabilă şi poate fi luată ca şi pensia, pe o perioadă de 10, 20 sau mai mulţi ani, în funcţie de cum se negociază fiecare contract.

Performanţele obţinute în practică pot fi diferite de cele estimate, fiind influenţate de condiţiile economice generale, performanţele înregistrate pe pieţele de capital, frecvenţa şi gravitatea evenimentelor asigurate, nivelul mortalităţii, nivelul ratelor dobânzii, rata de schimb, modificări ale nivelului concurenţei, schimbări legislative.

Există posibilitatea ca o asigurare cu componentă investiţională să aducă randamente mai ridicate decât minimul garantat la încheierea unei poliţe de viaţă. Spre exemplu, pe piaţa externă, în decursul a 10 ani (decembrie 1995 - decembrie 2005), randamentul mediu al indicelui Dow Jones Euro Stoxx 50 pe piaţa de capital s-a dublat.

Poliţa "Allianz Index 50" oferă la maturitate o dobândă garantată, peste garanţia de capital. În România, clientul primeşte în plus 20% din prima plătită (garanţia oferită de dobândă).

Tot mai multe bănci îşi anunţă intrarea pe piaţa pensiilor

Fie că intră ca administratori, fie ca depozitari, băncile s-au implicat în procesul de reformă a pensiilor care va aduce contribuţii de milioane de euro. Prima instituţie autorizată a fost BCR, care şi-a înfiinţat de altfel şi o societate de pensii.

BCR, MKB Romexterra, BRD, Raiffeisen Asset Management, OTP Garancia sunt băncile care vor să aibă un cuvânt de spus pe piaţa pensiilor private şi vizează o cotă de piaţă cuprinsă între 5% şi 30%. Unele dintre ele sunt deja autorizate să administreze fonduri de pensii, altele aşteaptă încă ok-ul Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private (CSSPP).

Arbitrul pensiilor a autorizat, săptămâna trecută, societatea OTP Garancia Asigurări ca administrator de fonduri de pensii facultative (pilonul III), precum şi prospectul schemei de pensii facultative OTP Strateg Fond de Pensii Facultative. Au mai fost avizate ca depozitar al activelor fondurilor de pensii facultative şi administrate privat (pilonul II) băncile ING Bank România şi Bancpost.

MKB Romexterra Bank intenţionează să înfiinţeze, împreună cu Delta Asigurări, o societate de administrare a fondurilor de pensii private, al cărei acţionar majoritar va fi banca. Banca şi firma de asigurări au depus la CSSPP dosarul pentru obţinerea aprobării prealabile necesare înfiinţării companiei de administrare. Compania îşi propune să atingă o cotă de piaţă de cel puţin 5% în 10 ani, care să rezulte în active administrate de 1,2 miliarde de euro în 10 ani şi utilizarea oportunităţilor de "cross-selling" (vânzare încrucişată) a produselor bancare.

Compania va fi deţinută în proporţie de 60% de MKB Romexterra Bank şi 40% de Delta Asigurări şi intenţionează să activeze atât pe piaţa fondurilor de pensii obligatorii administrate privat (pilonul II), cât şi pe cea a fondurilor de pensii facultative (pilonul III).

Exemple de poliţe de viaţă cu componentă investiţională

- Allianz Index 50, al companiei Allianz-Ţiriac. Un produs de asigurare de viaţă, tip index-linked, lansat în Europa Centrală şi de Est. Aceasta oferă o garanţie de capital de 100%, dar şi garanţia unei rate de dobândă, precum şi venituri suplimentare din investiţie. Este un produs premium contractat pe o perioadă fixă, de 10 ani. Prima minimă care poate fi investită este de 2.500 de euro. Performanţa investiţiei prin Asigurarea de viaţă Allianz Index 50 este în legătură cu indicele Dow Jones Euro Stoxx 50. În funcţie de performanţele de pe piaţa de capital, la terminarea contractului, clienţii pot beneficia de un câştig suplimentar faţă de cel oferit de dobânda garantată.

- Renta Extra este un produs AIG Life, un program de asigurare şi investiţii având ca finalitate directă posibilitatea menţinerii standardului de viaţă la pensionare. Practic, aceasta este o asigurare legată de fonduri de investiţii (unit-linked). Avantajele acestei poliţe ţin de faptul că fiecare îşi poate stabili contribuţia, nivelul rezultatului aşteptat şi al riscului investiţional. Renta extra Plus este recomandată celor care îşi doresc investiţii cu grad de risc scăzut. Produsul există şi în varianta "Exponent", destinat persoanelor care aşteaptă câştiguri mari din investiţii şi sunt dispuse să rişte pentru acest lucru şi în varianta "Multiplu", care are ca scop combinarea performanţei pe termen lung cu principiile de plasament echilibrat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite