Alro Slatina şi Interagro investesc în producerea de energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte din energia produsă va fi utilizată de combinatul de aluminiu, pentru a-şi reduce astfel dependenţa faţă de furnizorii actuali. Acţionarul majoritar al combinatului Alro Slatina,

O parte din energia produsă va fi utilizată de combinatul de aluminiu, pentru a-şi reduce astfel dependenţa faţă de furnizorii actuali.

Acţionarul majoritar al combinatului Alro Slatina, Vimetco a încheiat un parteneriat cu Interagro, grup controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, pentru a dezvolta o termocentrală în România.

Centrala va fi finalizată până în 2012 şi va avea o capacitate de aproximativ 1.000 megawaţi, în condiţiile în care cea a unui reactor de la Cernavodă asigură 8-9% din consumul naţional de energie. O parte din energia produsă de viitoarea centrală va fi utilizată de Alro Slatina, cel mai mare consumator de electricitate din România.

Scade dependenţa Alro faţă de furnizorii de energie

"Acest acord reprezintă un pas foarte important în strategia noastră de a stabili o sursă independentă de energie pentru combinatul de aluminiu deţinut în România, întrucât va reprezenta o sursă de energie pe care Vimetco se poate baza şi va permite companiei să monitorizeze mai bine costurile cu electricitatea. Centrala va contribui la creşterea profitabilităţii pe piaţa aluminiului", a declarat directorul general al companiei olandeze, Christian Wust.

Vimetco a decis să construiască o termocentrală proprie, pentru a-şi asigura o sursă de energie independentă pe termen lung. Termocentrala va fi echipată cu tehnologie de ultimă generaţie şi va îndeplini toate cerinţe Uniunii Europene cu privire la protecţia mediului. Potrivit unor declaraţii mai vechi ale oficialilor din cadrul Alro Slatina, investiţia pentru construcţia unei termocentrale s-ar ridica la un miliard de dolari.

La începutul lunii octombrie, reprezentanţii Alro nu au exclus posibilitatea de a atrage un partener pentru construcţia termocentralei şi au declarat că vor decide amplasamentul unităţii până la finele anului. Alro a cumpărat caietul de sarcini pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă, însă până la termenul-limită nu a depus o ofertă angajantă.

CEZ investeşte două miliarde de euro

Alro nu este singura companie ce va investi în producţia de energie. CEZ România, subsidiară a grupului ceh CEZ, urmăreşte să deţină pe piaţa locală, în 2-3 ani, capacităţi instalate de producere a energiei de 1.000 MW, proiecte pentru care va aloca două miliarde de euro.

"Ca să ai o poziţie solidă pe piaţa de producere a energiei, trebuie să ai capacităţi de 1.000 MW, adică circa 10%-20% din piaţă. Avem la dispoziţie două miliarde de euro pentru astfel de proiecte", a precizat, la sfârşitul săptămânii trecute, directorul pentru afaceri corporatiste al companiei, Adrian Borotea. CEZ are în vedere şi realizarea de investiţii în centrale eoliene.

Spre deosebire de Alro Slatina, CEZ a depus o ofertă angajantă pentru participarea la construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite