Allianz-Ţiriac Pensii optează pentru plasamente în euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dorin Boboc, directorul de investiţii al companiei, apreciază că fondurile de pensii administrate de Allianz vor depăşi un miliard de euro în cinci ani Liderul pieţei pe segmentul

Dorin Boboc, directorul de investiţii al companiei, apreciază că fondurile de pensii administrate de Allianz vor depăşi un miliard de euro în cinci ani

Liderul pieţei pe segmentul facultativ şi al doilea ca număr de adeziuni pe segmentul pensiilor obligatorii, compania Allianz-Ţiriac Pensii Private, intenţionează să investească pe pieţele externe cât mai devreme posibil, pentru a oferi stabilitate fondurilor administrate.

AZT Moderato (grad de risc mediu) şi AZT Vivace (grad de risc mare) au deja aproape 15.000 de participanţi (10.000 pentru primul şi circa 5.000 pentru al doilea) şi active de circa 2,5 milioane de lei. Dorin Boboc, director de investiţii la Allianz-Ţiriac Pensii Private, spune că, deşi vor face plasamente semnificative în euro, compania este interesată de titlurile emise în lei, cu randamente bune şi rating bun.

"Vom căuta să cream şi să menţinem o structură a fondurilor optimă pentru participanţi, oferind un echilibru între risc şi randament, prin diversificarea pe diferite monede, pe diferite pieţe şi pe diferite tipuri de titluri", a declarat Boboc pentru "Adevărul".

Deşi cadrul legislativ pentru investirea pe pieţele externe nu este încă definitivat, compania de pensii a grupului Allianz va încerca să investească pe pieţele externe cât mai devreme posibil, pentru a oferi stabilitate portofoliilor fondurilor.

"Pe această temă, ne aflăm în plin proces de consultare cu specialiştii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), CNVM şi BVB pentru a definitiva cadrul legal şi normativ al acestui important pas", ne-a mai spus Boboc. În opinia directorului de investiţii de la Allianz-Ţiriac Pensii Private, riscul valutar poate fi redus prin diversificare plasamentelor pe diverse monede, sau poate fi limitat/controlat prin utilizarea de instrumente derivate specifice.

Orientare către acţiunile corporaţiilor internaţionale

"În prezent, aceste instrumente derivate pe lei sunt rare, nelichide şi scumpe - deci nu reprezintă o alternativă viabilă încă", mai adaugă acesta. "Vom căuta să investim în categorii de active cu un grad de corelare redus între categoriile componentem, dar şi în cadrul fiecărei categorii, reducând astfel riscul specific fiecărui titlu sau sector de activitate.

Din păcate, legislaţia existentă nu permite un grad foarte ridicat de diversificare, legând investiţiile destul de strans de titlurile de stat (mai ales pe pilonul II). Nu vom putea evita eventuala depreciere a leului, dar vom face plasamente semnificative în euro, astfel încât să compensăm acest efect", explică Boboc.

Compania Allianz-Ţiriac Pensii Private se orientează, în domeniul investiţiilor, către titluri emise de corporaţii internaţionale, majoritatea lor fiind din domeniul financiar. "În primul rând, ne interesează titlurile emise în lei, cu randamente bune şi rating bun. Evaluarea unei obligaţiuni corporatiste se face pe baza randamentului oferit de aceasta şi pe baza ratingului emitentului, comparând ambele cu alte titluri similare sau de stat.

Exista în acest moment câteva emisiuni foarte interesante pentru noi cu rating A, AA şi chiar cu AAA, titluri ce oferă randamente mai bune decât titlurile de stat", mai spune directorul de investiţii al companiei.Baza portofoliului de acţiuni va fi constituită, pentru societatea de pensii, din blue chips, acţiuni cu fundamente solide, cu o volatilitate medie sau chiar mică.

"Pe lângă acestea, vom urmări să beneficiem şi de oportunităţile pieţelor pe care activăm, prin participări la oferte publice ale companiilor cu perspective bune şi prin exploatarea perioadelor de pesimism ale pieţelor", anticipează Boboc.

Gradul de risc al fondului nu va fi dat neapărat de tipul acţiunilor conţinute în portofoliu, ci de ponderea acţiunilor în total active fond.

Titlurile interesante de la BVB, cunoscute de investitori

În opinia lui Dorin Boboc, Bursa de la Bucureşţi are foarte mult loc de creştere, dar pentru viitorul apropiat nu oferă foarte multe oportunităţi de investiţie, pentru că titlurile interesante sunt deja arhicunoscute, iar cele mai puţin cunoscute sunt foarte volatile (cum au fost, de exemplu, "vedetele verii" de pe Rasdaq).

"Sperăm că oferta publică a Transgaz să reprezinte începutul unei noi etape de dezvoltare, care ar fi benefică pentru toate părţile implicate, inclusiv pentru fondurile de pensii", a mai declarat Boboc. Reprezentantul fondului de pensii estimează ca, la sfârşitul lui 2012, valoarea activelor totale pe ambii piloni să depăşească un miliard de euro.

Elemente esenţiale în schimbarea fondului de pensii

În opinia liderului Allianz-Ţiriac Pensii Private, un client ar trebui să aibă în vedere că orizontul de timp al propriului cont de pensie este unul foarte îndelungat. Pentru a decide dacă un administrator îşi face treaba cum trebuie, ar trebui să se compare componenta (deci riscul) portofoliului fondului administrat, nu doar randamentul produs.

Aceasta deoarece performanţa absolută în sine nu este un criteriu suficient pentru a stabili administrarea optimă a fondului. Prin comparaţie, s-ar putea ca un administrator care a produs un randament puţin mai bun să-şi fi asumat un profil de risc mult mai ridicat, lucru care nu e neapărat în interesul participanţilor la acel fond.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite