Alistar, incompatibil şi cercetat penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul desemnat pentru Strategii guvernamentale, Transparenţă decizională şi Relaţia cu societatea civilă are interdicţie la o funcţie publică până la 7 august 2012 şi este cercetat penal pentru fals în declaraţii.

Victor Ponta insistă să-l aibă în guvern pe Victor Teodor Alistar (34 de ani), director executiv al Transparency International România, membru în Baroul Bucureşti şi lector la Facultatea de Administraţie Publică din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).

Potrivit legii însă, lui Alistar îi este interzis să ocupe o funcţie publică până la 7 august anul acesta. În plus, este cercetat penal pentru fals în declaraţii. Dacă propunerea lui Ponta va trece de Parlament, învestirea în funcţia de,„ministru delegat pentru Strategii guvernamentale, Transparenţă decizională şi Relaţia cu societatea civilă" a lui Victor Alistar nu poate fi respinsă de preşedintele Traian Băsescu.

Respins de Curtea Constituţională

La 20 iulie 2009, inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) arătau că, „în perioada 23 ianuarie 2007 - 1 martie 2009, Victor Alistar s-a aflat în incompatibilitate: a fost, concomitent, şi funcţionar public (purtător de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici), director Executiv în cadrul Asociaţiei Române pentru Transparenţă, începând cu anul 2004, şi avocat definitiv în cadrul Cabinetului individual de avocatură «Alistar Teodor Victor», începând cu 23 ianuarie 2007 şi până la data constatării".

Actul de constatare al ANI a rămas definitiv la 7 august 2009, deoarece nu a fost contestat de Alistar. În concluzie, acestuia i se aplică prevederile articolului 25, alineatul 2 din Legea de înfiinţare şi funcţionare a ANI: a fost decăzut din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani de la data rămânerii definitivă a actului de constatare, adică până la 7 august 2012.

Valabilitatea actului emis de ANI a fost recunoscută, la 25 ianuarie 2011, şi de judecătorii Curţii Constituţionale. Aceştia au declarat neconstituţional votul Senatului, prin care Victor Alistar era validat ca reprezentant al societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii. În motivarea deciziei sale, Curtea Constituţională a invocat două articole din Legea fundamentală care prevăd că „În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie" şi că „Nimeni nu este mai presus de lege". În plus, judecătorii au reţinut că actul de constatare emis de ANI este definitiv şi au făcut referire şi la un dosar penal întocmit în acest caz pe numele directorului Transparency.

Alistar fuge de evidenţe

În iulie 2009, ANI a sesizat şi Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 în cazul lui Alistar, cerând anchetarea acestuia şi a doi colegi ai săi din conducerea Asociaţiei Române pentru Transparenţă, Raluca Prună şi Codru Vrabie, pentru fals în declaraţii.

Daniel Constantin, cel mai sigur nume de pe lista miniştrilor din Guvernul Ponta  Foto: petrică tănase

Ieri, „ministrul desemnat" Victor Alistar a încercat să combată legea, cu argumente şi unele decizii irelevante date de instanţe. După ce a susţinut că problemele legate de incompatibilitatea sa ar fi doar speculaţii ale presei, Alistar a prezentat, ca argument suprem, o decizie a Curţii de Apel Bucureşti căreia îi ceruse să constate nelegalitatea actului emis de ANI. Prin decizia din 22 iunie 2011, judecătorii au respins însă solicitarea lui Alistar, pe motiv că actul de constatare al ANI nu este act administrativ în sensul Legii privind contenciosul.

Pus în faţa evidenţelor şi întrebat dacă există o decizie definitivă şi irevocabilă a instanţei prin care decizia ANI să fi fost declarată nulă, Victor Alistar a admis că o astfel de decizie nu există şi a ieşit la rampă cu o pledoarie greu de descifrat chiar şi din punct de vedere juridic. „Tocmai asta am vrut să demonstrez. Că actul de constatare al ANI nu este unul definitiv, ci doar un act emis în cursul procedurilor de verificare", a încercat să explice acesta.

Încă un dosar

Mai mult, el a susţinut că procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 ar fi soluţionat dosarul deschis pe numele său cu „neînceperea urmăririi penale". Acelaşi act de constatare al ANI i-a adus însă directorului Transparency un alt dosar penal chiar în primăvara acestui an, după ce a aspirat la postul de decan al SNSPA.

Surse judiciare au precizat ieri pentru „Adevărul" că pe numele lui Victor Teodor Alistar există un dosar de cercetare penală pentru fals în declaraţii pe rolul Parchetului Curţii de Apel Bucureşti. „La concursul pentru ocuparea postului de decan a completat, pe propria răspundere, o declaraţie potrivit căreia nu este incompatibil cu funcţia publică. De aici şi dosarul", au explicat sursele citate.

"Tocmai asta am vrut să demonstrez. Că actul de constatare al ANI nu este unul definitiv, ci doar un act emis în cursul procedurilor de verificare.''
Victor Alistar ministru desemnat pentru Strategii guvernamentale

Învestirea poate fi atacată la Curtea Constituţională

Potrivit reglementărilor în vigoare, dacă Victor Ponta va insista să-l desemneze pe Victor Alistar în funcţia de ministru delegat pentru Strategii guvernamentale, acesta va trebui să primească avizul Comisiilor parlamentare. Chiar dacă acest aviz va fi negativ, Ponta nu este obligat să renunţe la Alistar. Prin urmare, dacă va ajunge pe lista de miniştri ce ar urma să fie votată în Parlament şi USL va avea din nou majoritate, învestirea lui Victor Alistar va depinde de decizia Curţii Constituţionale, în cazul în care această instanţă va fi sesizată de un grup parlamentar.

Daniel Constantin promite că nu-l va favoriza pe Voiculescu

Victor Ponta anunţa un „singur nume sigur" înainte de a închega lista miniştrilor săi: Daniel Constantin (34 de ani), preşedinte al Partidului Conservator. Va ocupa fotoliul de ministru al Agriculturii.

Inginerul agronom Daniel Constantin a fost lansat în politică de Dan Vioiculescu. Acum, tânărul politician este propulsat la conducerea Ministerului Agriculturii. Adică, la ministerul care îi cere în instanţă lui Dan Voiculescu 60,5 milioane de euro ca despăgubiri în urma privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). De asemenea, firma Grivco SA are în arendă de la stat peste 2.000 de hectare de teren în judeţul Giurgiu. În acest caz, deja la nivelul Administraţiei Domeniilor Statului (ADS) s-a pus problema redevenţelor considerate prea mici, pe care le plăteşte Grivco SA.

„Nu o să comit un abuz"

În decembrie 2008, Dan Voiculescu, alături de alte 12 persoane, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie invocă faptul că privatizarea ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, ea fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu suma de peste 7,7 milioane de euro. În paralel, Ministerul Agriculturii s-a constituit ca parte civilă, cerând ca Dan Voiculescu să plătească despăgubiri de 60,5 milioane de euro, în baza unei expertize dispuse de procurorii DNA.

Ultimul termen, în care s-a dat pentru a 35-a oară amânare în acest dosar, a avul loc în urmă cu trei zile. Nominalizarea lui Daniel Constantin la vârful Ministerului Agriculturii naşte controverse tocmai din cauza problemelor mentorului său, Dan Voiculescu, pe relaţia cu această instituţie şi a afacerilor acestuia în acest domeniu. Daniel Constantin declara ieri pentru „Adevărul" că nu va interveni în acest proces.

„Ar fi un abuz din partea mea sau a oricărui funcţionar din minister. Eu nu sunt ca Roberta Anastase! Sunt la început de carieră şi nu vreau să o termin. Eu vreau să implementez proiecte bune pentru agricultură, aici simt eu o mare presiune..."

În ceea ce priveşte datoria sa de 295.000 de euro către Dan Voiculescu, Daniel Constantin a refuzat să spună care este data scadentă. „Veţi vedea când trebuie să returnez banii în momentul în care îmi voi depune declaraţia de avere", a declarat Constantin.

"Ar fi un abuz din partea mea să intervin în acest proces. Eu nu sunt ca Roberta Anastase! Sunt la început de carieră şi nu vreau să o termin. Eu vreau să implementez proiecte bune pentru agricultură.''
Daniel Constantin nominalizat ca ministru  al Agriculturii

60,5 milioane de euro cere Ministerul Agriculturii de la firmele lui Dan Voiculescu în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare.

Alte probleme cu integritatea

Nu doar Victor Alistar şi Daniel Constantin sunt viitorii miniştri ai Guvernului Ponta care au atras atenţia presei. Şi alţi demnitari desemnaţi au deja sau ar putea avea probleme nu doar cu ANI, ci şi cu procurorii. Dacă nu sunt cercetaţi în dosare penale sau verificaţi la integritate, aceştia au fost vizaţi de anchete aflate încă pe masa magistraţilor.

Mircea Diaconu,pus sub acuzare

Ministrul desemnat al Culturii, liberalul Mircea Diaconu (61 de ani), a fost pus sub acuzare de procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică a Parchetului General pentru conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice. Lui Diaconu i-au fost prezentate acuzaţiile încă din luna ianuarie a acestui an, dosarul fiind la un pas de finalizare.

Ancheta în cazul lui Mircea Diaconu a fost deschisă la cererea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care reclama faptul că acesta s-a folosit de funcţia de director al Teatrului „C.I. Nottara" pentru a-şi angaja ilegal soţia ca regizor artistic. „Adevărul" relata, la 7 septembrie 2011, cum s-a desfăşurat concursul în urma căruia actriţa Diana Maria Diaconu (57 de ani) a ajuns să încaseze salariul de regizor la „Nottara" la doar două luni de la obţinerea diplomei de licenţă, deşi ar fi trebuit să aibă o experienţă de minimum un an.

image

Comisia de examinare, constituită pe 13 august 2007, a fost condusă de soţul acesteia, directorul Teatrului „Nottara", Mircea Diaconu. Examenul propriu-zis a constat într-o probă scrisă şi un interviu. Ambele probe au fost trecute de Diana Diaconu (nume de scenă Diana Lupescu) cu note de 10.

Corina Dumitrescu, cercetată de ANI

Ministrul desemnat al Educaţiei Corina Dumitrescu (48 de ani) are deja probleme de incompatibilitate. Ea este verificată de ANI într-un dosar deschis, încă de anul trecut, la sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Dumitrescu deţine şi funcţia de rector al Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir" şi pe cea de membru al CSM, unde reprezintă societatea civilă. În plus, ea este implicată într-un proces cu Ministerul Educaţiei din postura de preşedinte al Consiliului Director al Asociaţiei Universităţilor Particulare din România.

Victor Ponta a precizat că, în cazul în care va fi învestită ministru, Corina Dumitrescu va demisiona din toate celelalte funcţii care i-ar putea creea probleme de incompatibilitate. „Am să analizez aceste situaţii abia după ce Parlamentul va învesti acest guvern", a declarat Dumitrescu pentru „Adevărul".

Daniel Chiţoiu, cercetat în „dosarul sov"

Desemnarea liberalului Daniel Chiţoiu (45 de ani), fost preşedinte al ANAF în Guvernul Tăriceanu, pentru portofoliul Economiei ar putea naşte şi ea speculaţii. În mandatul de şef al Fiscului al lui Chiţoiu, Sorin Ovidiu Vîntu a beneficiat de o rambursare de TVA de 60 de milioane de euro, în urma unui contract derulat între trustul Realitatea, patronat la acea dată de SOV, şi Petromservice, controlată tot de omul de afaceri. DNA a deschis un dosar în acest caz şi a cerut apoi lămuriri de la ANAF şi Ministerul Finanţelor. În răspunsul transmis DNA, Daniel Chiţoiu invoca o lege în vigoare, în baza căreia SOV nu ar fi trebuit să plătească TVA statului, obligat astfel să i-l returneze.

În baza răspunsurilor primite de la Fisc şi de la Ministerul Economiei, procurorii au soluţionat iniţial dosarul cu NUP. Soluţia a fost contestată însă de ANAF, în mandatul lui Sorin Blejnar, dosarul aflându-se şi acum pe rolul instanţelor. În 2009, preşedintele Traian Băsescu susţinea că autorităţile au dovedit că returnarea de TVA a fost, de fapt, ilegală. „A fost un nemernic la ANAF care în luna octombrie a făcut tranzacţia. În luna noiembrie, la nici 30 de zile, domnii de la Petrom Service îşi încasau TVA-ul necuvenit dintr-o tranzacţie cu o altă mare companie. Sigur, la câteva zile s-au băgat şi în faliment, domnii de la Petrom Service, că ăsta-i sistemul", declara Băsescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite