Alimentele incep sa se scumpeasca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Producatorii vor incerca sa scumpeasca produsele alimentare, dar isi asuma riscul de a ramane cu marfa nevanduta datorita saraciei cumparatorilor * Transportatorii si comerciantii vor influenta foarte mult preturile

De astazi, o data cu majorarea preturilor la utilitati, romanii vor trebui sa scoata mai multi bani din buzunare si pentru hrana de zi cu zi. Producatorii agricoli estimeaza cresteri ale costurilor de productie si implicit, ale preturilor de desfacere. Tendinta generala va fi de majorare a preturilor la produsele alimentare, dar ea va fi temperata de puterea redusa de cumparare a populatiei. Uleiul va fi cu siguranta mai scump de la 1 aprilie pentru ca influenta energiei si combustibililor in procesul de productie este destul de mare. "La poarta fabricii, uleiul va fi mai scump cu 4-5%. Nu avem toate elementele pentru a stabili care vor fi costurile, dar noi depindem foarte mult de furnizorii de materii auxiliare si transportatori. La pretul final se vor adauga cresterile distribuitorilor si comerciantilor", ne-a declarat Viorel Zichil, presedintele Patronatului Uleiului - Ulprod. Producatorii de zahar ar vrea sa creasca preturile, dar nu sunt siguri ca vor mai putea vinde. "Avem stocuri uriase si, in plus, primele luni ale anului nu au fost unele de varf in consumul de zahar. Cei care vor scumpi isi asuma riscul de a-si pierde clientii, iar majoritatea fabricilor vor sa scape de stocuri si probabil se vor gandi bine inainte de a decide. Pretul zaharului va fi totusi influentat de transportatori si comercianti", ne-a spus Gheorghe Bejan, presedintele Patronatului Zaharului. Pretul mezelurilor va creste, dar nu semnificativ. "La nivelul procesatorilor, scumpirea va fi de 1-1,5%, dar acesteia i se va adauga o crestere de 3-6% impusa de transportatori si comercianti", ne-a precizat Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii. Crescatorii de pasari se tem sa mareasca preturile la oua si carne pentru ca ar putea ramane cu marfa nevanduta. "Costurile vor creste si nu vor putea fi acoperite decat prin faliment. Cine nu rezista moare. Piata nu ne permite sa scumpim, pentru ca cererea este mica. Nu putem scumpi cand vrem noi, ci cand ne permite piata", ne-a precizat Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari. Laptele, produsele lactate si painea se vor scumpi doar daca producatorii isi vor permite acest lucru. Depinde de curajul si piata de desfacere a fiecaruia, spun producatorii. "Primavara, cantitatea de lapte este mai mare, si asta ar putea acoperi o parte din costuri", spune Valeriu Steriu, presedintele Asociatiei Patronale Romane a Laptelui. Carnea de porc are o situatie aparte si, cel mai probabil, pretul acesteia nu va suferi schimbari in perioada urmatoare. "Pretul la producator este acum mai mic decat in decembrie. Ar fi trebuit ca la consumatorul final sa se inregistreze o ieftinire de 15%. Pentru ca acest lucru nu s-a intamplat, nici acum nu este cazul sa creasca pretul la carnea de porc", ne-a declarat Adrian Radulescu, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite