Alimente care combat oboseala cronică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru proiectele de fiecare zi avem nevoie de vigoare! Adesea, oboseala ne împiedică să finalizăm la timp priorităţile. Mai mult, auzim, frecvent, că anturajul din jurul nostru îşi

Pentru proiectele de fiecare zi avem nevoie de vigoare! Adesea, oboseala ne împiedică să finalizăm la timp priorităţile. Mai mult, auzim, frecvent, că anturajul din jurul nostru îşi doreşte să scape de oboseala permanentă care-l predomină de la o vreme.

Pe această temă, dr. Gillian Mckeith, un apreciat medic nutriţionist, director al McKeith Clinic din Londra, considerată "un guru" al alimentaţiei în Marea Britanie, a alcătuit un top al alimentelor energizante pe care l-a recomandat pacienţilor săi. În rândul acestora se numără sportivi olimpici profesionişti, membri ai familiei regale şi actori de la Hollywood.

Dr. Gillian Mckeith pledează pentru dieta cu alimente care produc energie, îndepărtează carenţele nutriţionale şi conţin vitaminele din complexul B. Lipsa acestora din organism afectează buna funcţionare a glandei suprarenale; de aceea survin căderi bruşte ale nivelului de energie. După gama B-urilor, în categoria substanţelor nutritive care accelerează metabolismul sunt: vitamina C, magneziul, zincul, fierul, coenzima Q şi planta unghia-găii.

Topul alimentelor recomandate de dr. Gillian Mckeith:

Seminţele încolţite. Toate tipurile de seminţe încolţite, legume sau cereale, care au stat la germinat, deţin multă energie. Ele revigorează şi revitalizează organismul. În compoziţia acestora se remarcă procente mari de antioxidanţi, minerale, proteine, enzime şi fibre. Prin germinare, valorile nutriţionale ale seminţelor sunt mult mai mari.

Cerealele. Consumul de cereale degajă un nivel constant de energie pentru că acestea eliberează zahărul într-un ritm lent; cerealele sunt bogate în vitamine din complexul B, ideale şi pentru funcţionarea, fără probleme, a splinei, "motorul" care asigură energie organismului.

Pătrunjelul. Considerat un rezervor de substanţe nutritive, această plantă cu efecte depurative şi diuretice conţine procente apreciabile de vitamina B9 (170 mcg), multă vitamina C (200 mg), calciu (260 mg) şi caroten (7.000 micrograme).

Ovăzul. Este o cereală bogată în substanţe nutritive, care furnizează organismului energie şi menţine un nivel constant de glucoză în sânge. Dieta cu ovăz stimulează puterea de concentrare şi atenţia funcţionează la cota maximă.

Algele marine. Aceste ierburi de mare sunt considerate cea mai valoroasă sursă digerabilă de minerale, dar şi un rezervor de vitamine din Complexul B şi Vitamina C - furnizoare de energie.

Strugurii. Aceste fructe delicioase au o valoare terapeutică deosebită. Se crede că procentul ridicat de potasiu (250 mg), fosfor (22 mg) şi calciu (19 mg) remineralizează organismul, iar magneziul (7,0 mg) contribuie la transformarea glucozei în energie.

Piersicile. Sunt fructe care se asimilează uşor în organism şi contribuie la revigorarea rapidă a acestuia. Pentru că piersicile joacă un rol important în eliminarea toxinelor din organism sunt folosite cu succes în curele de slăbire.

Legumele. Valorosul complex de Vitamine B, alături de magneziu şi fier sunt prezente în legumele verzi - spanac, sparanghel şi broccoli. În plus, broccoli conţine şi coenzima Q10, foarte importantă pentru producerea de energie la nivel celular.

Seminţele de in. Acestea reprezintă o sursă valoroasă de energie datorată acizilor graşi esenţiali Omega-3 şi Omega 6, prezenţi într-un echilibru perfect în compoziţia seminţelor.

Pirul. Puţini ştiu că pirul este un aliment cu o mare concentraţie de substanţe nutritive (vitamine şi minerale), de compuşi care ard grăsimile, acizi graşi esenţiali şi bacterii care contribuie la buna funcţionare a sistemului digestiv.

Seminţele de floarea-soarelui. În compoziţia acestor seminţe modeste există un cocktail de nutrieţi valoroşi - vitamine din complexul B, numeroase minerale (magneziu, cupru, fier, zinc) şi proteine. Nutriţionista ne sugerează să ne aprovizionăm cu seminţe de floarea-soarelui şi să le folosim când energia ne părăseşte.

Dovleceii. Aceste legume au efecte benefice asupra meridianelor energetice şi fortifică funcţia digestivă. De asemenea, dieta cu dovlecei are un efect uşor sedativ asupra sistemului nervos.

Fasolea Mung. Este un soi de fasole care furnizează cantităţi incredibile de energie celor care consumă, frecvent, această legumă în dieta lor. Planta Unghia-găii (Astragalus glycyllos). Este o plantă mai puţin cunoscută. Infuzia ajută sistemul imunitar şi creşte capacitatea de adaptare a organismului la stres.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite