"Alianta s-a erodat intr-un ritm neobisnuit de rapid"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul CURS, Sebastian Lazaroiu, explica evolutiile de pe scena politica, asa cum se vad ele prin rezultatele sondajelor de opinie - Este Alianta intr-o pierdere accentuata de popularitate? -

Directorul CURS, Sebastian Lazaroiu, explica evolutiile de pe scena politica, asa cum se vad ele prin rezultatele sondajelor de opinie
- Este Alianta intr-o pierdere accentuata de popularitate?
- Alianta, incepand din martie-aprilie, a inceput sa scada. In general, de la inceputul anului, Alianta a scazut si tot ce s-a intamplat intre timp nu ne da motive sa credem ca ar putea sa creasca in perioada urmatoare.
- Dar nu stim cat de accentuata este panta de descrestere.
- Daca ne uitam la ce s-a intamplat din ianuarie pana acum, panta e mult mai abrupta decat in cazul PSD-ului si chiar al CDR-ului. Ceea ce reprezinta o premiera, avand in vedere ca deprecierea este destul de rapida, neobisnuit de rapida.
- Ce relevanta mai are tema alegerilor anticipate?
- Cred ca PNL-ul are o tinta de partid mic, intre 5 si 10 la suta. Momentul in care anticipatele ar fi putut sa propulseze Alianta la un scor mai bun decat cel din noiembrie 2004 a fost in august-septembrie. Din punctul asta de vedere, i-as da dreptate presedintelui, ca nu mai sunt oportune. Dansul spune ca dupa 1 ianuarie 2007, eu spun ca e cu atat mai putin oportun dupa 1 ianuarie 2007, pentru ca atunci se vor vedea mult mai bine costurile integrarii in Uniunea Europeana si oamenii le vor simti indata in acel moment.
- Cum vedeti evolutia pe termen scurt sau mediu a Aliantei?
- Practic, Alianta nu mai exista. Din punct de vedere politic, exista doua partide. E adevarat, in momentul acesta amandoua sunt puternice, dar nu sunt deloc optimist pentru viitorul Aliantei. O alianta politica presupune o anumita armonizare a punctelor de vedere. Dar deja sunt directii majore pe care cele doua partide se despart. Vezi parlamentul unicameral, votul uninominal, adica lucruri serioase, si nu chestiuni minore legate de niste functii in Executiv sau de administratia locala.
Cel putin una dintre ele este o tema importanta pentru societatea civila, ma refer aici la votul uninominal. Iar la cea cu parlamentul unicameral, probabil ca presedintele o sa revina. Probabil, pentru ca dansul vede undeva o legatura intre crearea unui parlament cu o singura Camera si consolidarea unei democratii eficiente in Romania. Deci ma astept sa revina tema asta si, daca va reveni, punctele de vedere vor ramane in continuare ireconciliabile. Momentul critic a fost cand liberalii au aratat ca nu impartasesc multe dintre viziunile PD-ului si din viziunea presedintelui Basescu. Adica sunt multe lucruri care ii despart in momentul acesta si unul singur, mai important, care ii uneste: guvernarea.
- Care e esentiala.
- Esentiala, dar guvernarea e frumoasa la inceput, cand toata lumea are asteptari pozitive, dar, dupa un an, cand lumea devine nemultumita, guvernarea incepe sa-i desparta pe aliati. Iarasi, sa ne uitam la cazul CDR.
- Separat, PNL si PD au vreo sansa?
- Nu, in mod sigur nu, pentru ca PSD-ul, cum se vede clar si in ultimele sondaje, dar si in planul politic, si-a revenit, PSD e foarte activ acum parlamentar. Nu si-a pierdut electoratul, deci e inca viguros, chiar la nivel central. Practic, chestiunea cu schimbarea presedintilor celor doua Camere a crescut solidaritatea interna si a scazut probabilitatea unei scindari, despre care s-a vorbit la un moment dat. PSD-ul ramane la 30%, ceea ce e foarte mult pentru un partid din Romania.
- Atunci de ce cresc tensiunile in Alianta daca separat nu au sanse in fata PSD?
- Cred ca PD-ul, mai curand sau mai tarziu, va intra in opozitie, tocmai pentru a capitaliza nemultumirile oamenilor si pentru a nu repeta ce s-a intamplat in 2000, cand, practic, partidele aflate atunci la guvernare au inregistrat scoruri foarte mici.
- S-au salvat PD-ul si PNL-ul cu 7 la suta, dar le convine acum o perspectiva ca asta?
- Nu, PD-ului nu i-ar conveni, dar in continuare cred ca PNL-ul are un asemenea plan B, si anume o tinta de 5-10 la suta la urmatoarele alegeri. Asta inseamna ca PNL-ul ar putea fi pe o scena dominata de doi poli, PSD-PD, ca un arbitru. PNL a renuntat foarte usor, in ultima perioada, la doua locomotive importante: Mona Musca si Stolojan. Cand renunti la personalitati cu mare credibilitate, inseamna ca vrei, de fapt, sa intaresti mecanismul de partid, organizatia ca atare, si nu esti interesat sa devii un partid de mase, un partid popular.
- Inseamna ca aceasta guvernare se indreapta spre sfarsitul ei in formula actuala?
- Nu stiu daca spre sfarsit, dar se apropie de un gen de agonie a acestei guvernari.
- Presedintele si-a pus toata credibilitatea pe seama succesului Aliantei. Va accepta perspectiva sa supervizeze un esec politic?
- Traian Basescu ar avea interesul sa aiba cat mai curand, poate nu imediat, o schimbare a Cabinetului, in frunte cu premierul. Dar mi se pare improbabil, pe termen scurt.
- Din punctul de vedere al electoratului, este Basescu, in continuare, o locomotiva pentru partidul sau?
- Nu, cred ca el insusi este in declin, scade mai putin decat Alianta, dar scade, pentru ca, prin toate actiunile lui incepute si neterminate isi submineaza baza credibilitatii. A spus foarte multe lucruri controversate, dar lumea l-a ascultat pentru un singur motiv: ceea ce incepea, ducea la capat. Era omul care facea ceea ce isi propunea sa faca. In ultimele luni, multe le-a abandonat, explicit sau implicit.
- Au intrat guvernantii intr-o fundatura?
- Da, se afla intr-o fun-datura, se vede cel mai bine asta in parlament. Practic, in momentul acesta, parlamentul este dominat de PSD.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite