Algele care produc petrol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii japonezi analizează capacitatea unor alge de a produce "petrol regenerabil" Oamenii de ştiinţă au descoperit o specie de alge care pot genera combustibil. Aceştia susţin

Cercetătorii japonezi analizează capacitatea unor alge de a produce "petrol regenerabil"

Oamenii de ştiinţă au descoperit o specie de alge care pot genera combustibil. Aceştia susţin că, în câţiva ani, pot acoperi nevoile energetice interne ale ţării.

După mulţi ani de cercetări, profesorul Makoto Watanabe a descoperit că algele "Botryococcus braunii" pot produce energie, scrie cotidianul britanic "The Times".

Proprietăţile algelor de a genera energie sunt cunoscute de câteva decenii, însă volumul şi cantitatea diferă de la o specie la alta, mai notează sursa citată.

Potrivit profesorului Makoto Watanabe, pentru producerea energiei este nevoie ca algele să aibă suficientă lumină şi foarte mult dioxid de carbon. Ulterior, după ce pe suprafaţa lor apare combustibilul, acesta este "recoltat" prin utilizarea aceloraşi tehnologii care se folosesc în industria petrolieră.

"Consider că pot schimba Japonia în cinci ani. Mai mult, în câţiva ani după aceasta, putem începe să schimbăm lumea", a declarat profesorul Makoto Watanabe, de la Universitatea Tsukuba, citat de "The Times".

Japonia, exportator de petrol

Ambiţia cercetătorului care a descoperit proprietăţile algelor "Botryococcus braunii" este de a transforma Japonia dintr-o ţară dependentă de importurile de resurse energetice într-un stat exportator de petrol, care să poată rivaliza cu oricare din ţările membre OPEC.

Profesorul este de părere că nu va mai trece mult până când noua descoperire va aduce transformări majore în geopolitica mondială dezvoltată în jurul nevoii tot mai acute de combustibili fosili pe care o manifestă omenirea.

Guvernul japonez s-a implicat deja în susţinerea culturilor de alge. Profesorul Makoto Watanabe spune că este nevoie de cercetări suplimentare pentru optimizarea costurilor şi pentru îndeplinirea condiţiilor optime pentru mediul înconjurător.

Productivitate imensă

Pentru aceeaşi suprafaţă, rapiţa poate produce până la 1,2 tone combustibil.

Producţia de combustibil generată de un hectar de culturi de cereale, transformate în etanol, este de 0,2 tone.

Producţia generată de alge se încadrează, teoretic, între 50 şi 140 de tone, pentru aceeaşi suprafaţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite