Alexandru Radu: "BEC trebuie să vină cu o explicaţie"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, politologul Alexandru Radu (foto), a declarat că Biroul Electoral Central trebuie să prezinte o explicaţie pentru numărul de

Fostul vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, politologul Alexandru Radu (foto), a declarat că Biroul Electoral Central trebuie să prezinte o explicaţie pentru numărul de persoane în plus care apare pe listele de la referendum.

"Este o întrebare care trebuie pusă. Chiar oficial. Trebuie discutat. Trebuie să aibă o explicaţie pentru aşa ceva. În mod normal, nu ar trebui să fie fluctuaţii între numărul de alegători pentru alegerile la Parlamentul European şi cei de la referendum", a arătat politologul.

Potrivit lui Alexandru Radu, o posibilă explicaţie ar putea fi găsită în modul în care sunt raportaţi alegătorii la referendum. "La Legea referendumului, pe lângă lista permanentă, este o listă specială pe care sunt trecuţi cei care votează în tranzit şi cei care sunt omişi. Conform modelului de proces-verbal, cei de pe lista specială sunt adăugaţi la lista permanentă şi apoi se raportează numărul total de alegători.

Dar eu pot doar să bănuiesc acest lucru. Este o chestiune de transparenţă. Cade în responsabilitatea BEC să explice acest lucru", a mai explicat profesorul.

Alexandru Radu a mai spus că o altă explicaţie pentru cei circa 30.000 de alegători, despre care BEC spune că sunt înscrişi în lista pentru referendum, pot să fie erorile umane. "Unele secţii de votare ar fi putut să fi trecut greşit numărul de alegători şi softul să fi scanat aşa", a mai precizat Radu.

Potrivit lui, o altă explicaţie ar putea fi scrisul irecognoscibil al preşedinţilor din secţiile de votare, iar softul electoral să nu fi putut descifra scrisul de mână şi să treacă o altă cifră. Însă, şi în acest caz, BEC ar fi trebuit să lămurească publicul, mai consideră Alexandru Radu. (Alexandru Macoveiciuc)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite