Alexandru Bălănescu, omul-cvartet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artist, componist şi violonist, Alexandru Bălănescu este liderul renumitului ansamblu "Bălănescu Quartet", un ansamblu care trece de barierele muzicii clasice şi populare. A studiat muzică

Artist, componist şi violonist, Alexandru Bălănescu este liderul renumitului ansamblu "Bălănescu Quartet", un ansamblu care trece de barierele muzicii clasice şi populare. A studiat muzică clasică, însă după ce a concertat timp de trei ani muzica celebrilor compozitori, s-a decis să creeze muzică adresată unei categorii mai largi de ascultători nu doar specialişti.
Alexandru Bălănescu este fiul unor profesori universitari care au decis să plece din România în 1969 din pricina regimului ceauşist. În momentul acela, Alexandru Bălănescu avea 15 ani şi avea deja o formaţie de violonişti, ca elev al profesorului Dumitru Avakian. Bălănescu a studiat vioara în continuare la Londra, apoi la New York, la celebra şcoală Julliard. După ce şi-a terminat studiile s-a întors la Londra şi s-a alăturat ansamblului Ariditti Quartet, un grup în care se muncea extrem de mult de-a lungul anului. Violonistul a interpretat muzica compozitorilor Ligeti sau Xenakis în Ariditti Quartet timp de trei ani. A părăsit ansamblul deoarece simţea că piesele Ariditti nu se adresau tuturor persoanelor, fiind create parcă pentru critici ori compozitori. În 1987 şi-a înfiinţat propriul ansamblu, Bălănescu Quartet. A început să lucreze cu compozitori moderni precum Michael Nyman sau Gavin Bryas. Bălănescu a interacţionat de asemenea cu lumea popului, Quartetul său fiind într-un turneu cu Pet Shop Boys în anul 1989; iar mai târziu au urmat proiecte cu Davis Byrne şi John Lurie.
Album inspirat de România
Deşi stabilit încă din adolescenţă în străinătate, Bălănescu redescoperă filonul românesc după 1990, când revine, pentru prima dată în România, ca invitat al Uniunii Compozitorilor la un festival de muzică contemporană. După vizita în România a editat discul "Luminiţa", conceput special pentru stilul deosebit al cvartetului Bălănescu. Albumul a avut un răspuns pozitiv atât din partea presei, cât şi a ascultătorilor. A reprezentat un stil nou, există însă în mod evident şi influenţe din muzica clasică, din jazz, din folclor, din muzica pop şi cea electronică. Bălănescu mărturiseşte că esenţiale în muzica lor este ritmul, energia ritmică şi emoţională, cu lirism agresiv. Sunetul şi felul acestuia de a cânta la vioară şi concepţia despre corzi sunt într-o relaţie strânsă cu ceea ce compune. Aceeaşi concepţie a avut-o compozitorul şi la apariţia albumului "Maria T." După ce a lucrat la albumul "Luminiţa", pentru care a utilizat mai multe elemente din folclorul Europei de Est, în acest al doilea proiect a luat piesele Mariei Tănase ca bază pentru noi compoziţii. Intenţia nu a fost de a rearanja melodiile deja existente, ci prin perspectiva lui, prin muzica clasică, jazz, electronică, să găsească o exprimare cât mai personală a pieselor, fără a strica spiritul melodiei originale.
Colaborare cu Ada Milea
Violonistul are şi alte proiecte în vedere. Alexandru Bălănescu şi Ada Milea vor prezenta spectacolul "The Island" la Institutul Cultural Român din Londra pe 24 şi 25 noiembrie. Cei doi artişti au realizat o nouă producţie de teatru extrem, de tip musical, pornind de la piesa "Insula", scrisă de Gellu Naum. Spectacolul, care recompune povestea lui Robinson Crusoe în 70 de minute, este unul suprarealist şi are două personaje: Robinson (Alexander Bălănescu) şi mama acestuia (Ada Milea).
"The Island" este integral în limba engleză şi a fost prezentat pentru prima oară publicului britanic în luna aprilie la South Hill Park, Bracknell, Berckshire, în Marea Britanie. Proiectul a fost adus în această vară şi în România, fiind prezentat în cadrul unui turneu, care a cuprins oraşele Sibiu, Bistriţa, Timişoara, Cluj şi Constanţa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite