Alexandru Athanasiu nu crede în negocieri: "Asistăm la o mimare penibilă a dialogului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin miting se urmăreşte nu numai evidenţierea unei stări de nemulţumire, ci şi obţinerea de negocieri. Potrivit fostului ministru al Muncii, Alexandru Athanasiu, nu facem decât să asistăm la o mimare penibilă a dialogului, întrucât renegocierea acordului cu FMI nu este posibilă.

"Scrisoarea de intenţie este la Washington DC, a plecat. Asistăm la o mimare penibilă a dialogului, ştiindu-se că angajarea răspunderii este clară: în 3 zile de la depunere, fie se promovează o moţiune de cenzură, fie se publică în Monitorul Oficial şi acel act normativ devine obligatoriu ca orice lege. Boardul Fondului, care aprobă scrisoarea de intenţie, se întâlneşte în 21 iunie.

Scrisoarea de intenţie e un contract cu semnăturile celor două părţi, Guvernul României şi FMI. Un contract nu se poate modifica unilateral, aşa că orice modificare presupusă a fi făcută în zilele ce vin, nu va avea loc. Este o iluzie cu care se încearcă adormirea vigilenţei pensionarilor şi a lucrătorilor reprezentaţi de sindicate. Nu se poate face fără acordul celor de la Washington. Ei trebuie să ia un bilet de avion, să vină din nou la Bucureşti şi să reia conţinutul unei asemenea scrisori de intenţie de la capăt", a explicat Athanasiu, în cadrul emisiunii "Sinteza Zilei" de la Antena 3.

Care este deci soluţia propusă de fostul ministru? Un nou Guvern.

"Problema politică esenţială este că avem un Parlament care nu mai exprimă voinţa populară, ilustrată prin votul din noiembrie 2008. Singura soluţie politică e destituirea sau demisia, dacă mai există onoare. Mi-e teamă că la domnul Boc e atât de mică, precum şi alte calităţi ale sale. Trebuie un guvern instituţional: are un program limitat, concret, cu un calendar fixat de Parlament, trebuie să aplice măsuri complicate în economie , dar să aibă susţinerea totală a Parlamentului şi cu o durată limitată de funcţiune şi care să pregătească alegeri anticipate", a mai spus Athanasiu.

Părerea lui este susţinută şi de liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, care susţine că nu se pot purta discuţii cu un Guvern care împinge la înfometare. LudovicOrban însă, este de părere că "Guvernul ăsta va pleca numai dacă îl trimite Băsescu la plimbare".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite