Alergenii de vară pot duce la apariţia astmului bronşic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Strănuturi, ochi roşii sau nas înfundat sunt semne care,în această perioadă, pot anunţa prezenţa unei alergii sezoniere Alergenii clasici sunt polenul, acarienii şi mucegaiurile. Mai

Strănuturi, ochi roşii sau nas înfundat sunt semne care,în această perioadă, pot anunţa prezenţa unei alergii sezoniere

Alergenii clasici sunt polenul, acarienii şi mucegaiurile. Mai nou, şi igiena excesivă poate fi o cauză a alergiilor.

Bolile alergice fac pe zi ce trece tot mai multe victime. Potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, până în 2013, jumătate din populaţia globului va fi alergică.

"O <> este o sensibilitate la ceva ce în mod normal este inofensiv. Când organismul încearcă să scape de alergen-substanţa străină, apar senzaţii de strănut, ochi apoşi, nas înfundat sau mâncărimi.

Testele alergologice, între 30 şi 250 de lei

Alergenii clasici includ polenul, acarienii şi mucegaiurile. Potrivit prof. Ioan Bradu Iamandescu, medic alergolog la Spitalul Colentina din Bucureşti, cei mai comuni alergeni de vară includ polenurile de ierburi precum şi de păpădie, soc, grâu, orz, tei, rapiţă, ovăz şi secară. Mai nou, şi igiena excesivă poate fi o cauză a alergiilor.

"Termenul medical pentru aceste simptome este de rinită alergică", a explicat prof. Iamandescu. Aceste simptome pot fi însoţite şi de manifestări cutanate precum uscarea pielii sau pruritul. Alergologii susţin că o alergie netratată poate duce oricând la apariţia astmului bronşic.

Alergiile pot fi diagnosticate prin teste de sânge, care depistează prezenţa anticorpilor faţă de diferiţi alergeni şi care costă între 30 de lei şi 250 de lei sau prin teste cutanate. Ele se realizează prin amplasarea pe piele a unei mici cantităţi din alergenul incriminat.

Un test cutanat costă 7 lei. Pentru a trece cu bine peste alergiile sezonierii, medicii recomandă tratamentul cu antihistaminice, care blochează o substanţă responsabilă cu provocarea mâncărimii, a strănutului sau a lăcrimării.

Pe piaţa românească există mai multe tratamente de acest gen, printre care Aerius (10 tb.- 10 lei), Claritine (20 tb.-20 de lei), Telfast (20 tb.- 13 lei).

Cum puteţi face faţă alergiilor

1. Încercaţi să staţi în interiorul casei între orele 5 şi 10 dimineaţa.

2. După ce aţi fost afară, schimbaţi-vă hainele (dar nu în dormitor) şi faceţi rapid un duş. Polenul din aer poate fi colectat de hainele şi părul dumneavoastră.

3. ţineţi ferestrele închise pe timpul zilei.

4. Folosiţi aerul condiţionat şi schimbaţi filtrele des.

5. Când conduceţi, ţineţi geamurile închise şi setaţi aerul condiţionat pe recirculare.

6. Purtaţi o mască atunci când tundeţi iarba sau lucraţi în grădină.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite