Alegerile legislative n-au clarificat viitorul Irakului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dupa alegerile legislative irakiene din 15 decembrie, situatia conflictuala din aceasta tara pare sa se agraveze in continuare. Atentatele si sutele de morti, vestile despre torturarea detinutilor in

Dupa alegerile legislative irakiene din 15 decembrie, situatia conflictuala din aceasta tara pare sa se agraveze in continuare. Atentatele si sutele de morti, vestile despre torturarea detinutilor in inchisori fie ele irakiene, fie ale trupelor de mentinerea a pacii fac deja parte din cotidianul regiunii de conflict. Saluturile televizate ale liderilor Al-Qaida, care-si incurajeaza acolitii la violenta, sunt contrabalansate de discursurile americane despre victorii asupra unui terorism care nu se vede, dar lasa in urma zeci de mii de morti. In acest timp, presedintele irakian Jalal Talabani mediaza formarea unui guvern de uniune nationala.
O zi obisnuita la Bagdad: 5 atentate sinucigase
Cinci explozii au zguduit capitala irakiana, luni, ucigand peste sapte civili si ranind grav alti 30. In urma atacurilor teroriste, trei dintre ele fiind atentate sinucigase, si-a pierdut viata si un soldat american, care veghea asupra sigurantei strazilor din Bagdad. Desi atentatele nu demonstreaza o strategie de atac bine pusa la punct, ele arata insa indarjirea cu care rebelii sunniti lupta. Atentatele indica si faptul ca alegerile legislative din 15 decembrie nu si-au atins scopul, si anume de a implica populatia minoritara sunnita in viata politica a Irakului, diminuand astfel nemultumirile acestora, exprimate prin atacuri. Mai mult, votul s-a aratat a fi un focar de noi conflicte politice, o parte a protagonistilor scenei politice irakiene contestand rezultatele alegerilor.
Sute de demonstranti cer anularea alegerilor
Sute de irakieni au manifestat ieri la Bagdad in semn de protest fata de rezultatele partiale ale alegerilor din 15 decembrie, care ii indica drept castigatori pe siitii conservatori. Demonstrantii au raspuns apelului lansat de 42 de grupari si miscari politice ce contesta rezultatele anuntate de Comisia electorala independenta. Protestatarii au cerut anularea alegerilor, inlocuirea Comisiei electorale independente si organizarea unui nou scrutin, majoritatea sunnitilor considerand ca Iranul a influentat alegerile. Asa isi explica si victoria electorala a doua mari partide siite.
Noul guvern de uniune nationala, in chinurile facerii
Liderii listelor electorale irakiene se intalnesc astazi, in nordul Irakului, pentru a examineze posibilitatea formarii unui guvern de uniune nationala. Negociator-sef va fi presedintele Talabani, care incearca de ceva vreme sa apropie punctele de vedere divergente, facilitand formarea unui guvern care sa includa reprezentantii tuturor comunitatilor din Irak. In timp ce Bulgaria si-a incheiat retragerea contingentului sau din Irak, iar un comandant al talibanilor ameninta ca peste 200 de rebeli sunt gata sa moara in atacuri impotriva trupelor SUA, la sud de Bagdad a fost descoperita o noua groapa comuna. Ramasitele, descoperite de cativa muncitori care lucrau la o noua conducta de apa, par a fi ale rebelilor siiti ucisi de armata lui Saddam Hussein in 1991. Hainele arata ca este vorba si despre cadavrele unor femei si ale unor copii. De la caderea lui Saddam, in 2003, au fost descoperite numeroase astfel de gropi comune, insa autoritatile sustin ca multe dintre probele care ar fi putut fi prelevate au fost distruse de rudele celor ucisi, in incercarile lor de a recupera corpurile celor dragi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite