Alegerile parlamentare din Irak, castigate de Alianta unificata a lui Ali Sistani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Electorala irakiana a anuntat duminica dupa-amiaza rezultatele primelor alegeri multipartite din ultima jumatate de secol. "Astazi, asistam la nasterea unui Irak nou si democratic", si-a

Comisia Electorala irakiana a anuntat duminica dupa-amiaza rezultatele primelor alegeri multipartite din ultima jumatate de secol. "Astazi, asistam la nasterea unui Irak nou si democratic", si-a inceput discursul responsabilul Comisiei, Farid Ayar, citat de AFP. Lista siita intocmita de marele ayatollah Ali Sistani a castigat alegerile legislative cu 4.075.291 dintre sufragii, urmata de Alianta kurda si de alianta formata de premierul aflat la sfarsit de mandat, Yiad Alawi. Astfel, lista Aliantei unificate a lui Ali Sistani a reusit sa obtina 48,1% din totalul de aproximativ 8.500.000 de voturi exprimate, fata de 25,7% cat a inregistrat Alianta kurda si de cele 13,6% ale listei premierului Alawi. Rata de participare la vot a inregistrat un procent de 59%, iar rezultatele vor putea fi validate in cazul in care, in termen de trei zile de la anuntul oficial, nu vor fi depuse reclamatii, a mai afirmat Comisia Electorala. Anuntarea rezultatelor, programata initial pentru data de 10 februarie, a fost amanata pentru a permite reluarea numararii buletinelor din cele 300 de urne. Milioane de irakieni au votat, la 30 ianuarie, pentru a-i alege pe cei 275 de membri ai Adunarii nationale constituante si pe membrii celor 18 consilii provinciale, precum si pentru a-i desemna pe cei 111 membri ai Parlamentului autonom din Kurdistan. Reprezentarea in Parlament va fi proportionala cu procentajul obtinut in alegeri, astfel incat, de pilda, o alianta care a intrunit 20% dintre sufragii va avea parte de 55 de locuri in Parlament din totalul de 275. Prima sarcina a noii Adunari nationale va consta in numirea unui consiliu prezidential format dintr-un presedinte si doi vicepresedinti, acesta urmand sa numeasca un nou premier. Ulterior, pana in luna august 2005, Adunarea va incepe redactarea noii Constitutii a Irakului, care va fi ratificata prin referendum la mijlocul lunii octombrie.
Cine este marele castigator?
Marele Ayatollah Sistani pare a fi pentru irakieni conducatorul providential, care a adus, pentru prima oara in ultimul mileniu, siitii la conducerea unei tari arabe. Inca de la caderea regimului Hussein, in aprilie 2003, Sistani a devenit o figura emblematica a siitilor dupa ce si-a manifestat opozitia atat fata de coalitia internationala condusa de Paul Bremer si fata de sunniti, cat si fata de radicalul Moqtada al-Sadr, care a incercat sa il antreneze intr-un razboi impotriva americanilor. In varsta de 73 de ani, ayatollahul nascut in Iran poarta intotdeauna pe cap turbanul negru al descendentilor profetului. Imaginea sa ascetica este completata de barba grizonata si de o expresie extrem de severa a chipului. Traieste aproape izolat de lume in casa sa din Najaf, aflata in imediata apropiere a mausoleului imamului Ali, unul dintre cele mai sfinte locuri ale siitilor. Dupa ce s-a impotrivit tuturor, sustinand in schimb "alegeri populare si libere, unde fiecare dintre irakieni sa isi poata exprima optiunea", astazi, Ali Sistani este considerat de toti ca fiind cel mai important dintre primii patru ayatollahi ai tarii. In ciuda inaltei functii religioase, Sistani respinge totusi teoria iraniana numita "velayat e-faqis", conform careia crezul religios ar trebui sa primeze in afacerile politice, preferand ca liderii religiosi sa-si exercite rolul fara sa se angajeze in conducerea statului. Ramane de vazut cum va reusi marele ayatollah sa impace cele trei mari etnii din tara macinata de conflicte interetnice si de aspiratiile separatiste ale Kurdistanului, si sa gestioneze problemele statului fara a aduce in discutie chestiunile religioase.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite