Alegerile din Cuza Voda schimba harta Galatiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daca nu esti de prin partea locului, e greu sa dai de Cuza Voda, satul inaltat la rangul de cea mai proaspata comuna a judetul Galati. Nu se afla nici in "Romania - harta rutiera, best seller, include

Daca nu esti de prin partea locului, e greu sa dai de Cuza Voda, satul inaltat la rangul de cea mai proaspata comuna a judetul Galati. Nu se afla nici in "Romania - harta rutiera, best seller, include indexul localitatilor". Necunoscatorii ajung acolo doar dintr-o intrebare in alta, chiar daca drumul este destul de simplu: din Galati spre Pechea, cale de aproape 40 de kilometri. Gard in gard cu pechenii (la propriu) sunt satenii din Cuza Voda. Cei care au cerut sa li se retrocedeze rangul de comuna, confiscat abuziv de comunisti. Si daca tot l-au obtinut, au pregatit si primele alegeri. Campania electorala a primit deja din partea unora calificativul "putin cam murdara".
Cele doua fete ale inaltarii
Cuza Voda se arata de dupa dealuri pe o ploaie marunta, dupa un drum usor de ratacit pentru ca e foarte zgarcit in marcaje. Putina lume pe afara, rar cate doua-trei femei in straie de sarbatoare, cu cosuri in mana, grabind catre biserica. E inaltarea. Sunt atat de patrunse de momentul religios incat catalogheaza pozitiv aproape orice. "Speram sa fie mai bine ca avem comuna noastra. Indiferent care va iesi primar e bine, ca-s oameni de-ai nostri. Sa ne faca drumurile, sa ne ajute cu ce este nevoie, sa ne bage gaze... A facut cate ceva si primarul dinainte, dar atunci era comuna mare, si nu se putea prea mult. Daca s-a rupt in doua, poate se fac mai multe...", cred Safta Tofan si Ioana Panait. Vorbesc una peste alta, doar impartasesc aceleasi pareri! Ceva mai incolo, un magazin in curtea caruia se inghesuie zece barbati. Si pentru ei e inaltarea, varianta de pahar. Sunt cu limbile deja dezlegate si mult mai critici decat femeile. "Slobozia Conache, care era matca, a preluat toate terenurile bune, si-a facut acolo toate institutiile, iar noi am ajuns cum e Moldova fata de Rusia. Ne-am dat acum deoparte de Slobozia, dar am ramas numai cu saracia. Eu unul nu am fost de acord sa se faca comuna, ca nu mai avem ce castiga. Suntem pierduti! 70% dintre noi sunt in somaj, 10% lucreaza iar restul sunt pensionari. Nu avem nici o intreprindere, sa zici ca are primaria de unde scoate fonduri", spune Nelu Dragan, fost petrolist. Nici consatenii inscrisi la scaunul de prim-gospodar nu sunt vazuti cu ochi prea buni. "Vreo opt candideaza, dar numai trei sunt in top, mai vrednici. Oricum, din primul tur nu va iesi nimeni. Si-au facut o campanie mult mai agresiva decat a fost la presedintie. Au mers pe strazi imbracati cu tricouri din alea, cu embleme. in fiecare dupa-amiaza ies si-si fac reclama", arunca peste gard, intre doua inghitituri de bere, unul dintre barbati. Cele doua corpuri ale scolii se intind de o parte si de alta a asfaltului. Din lipsa de spatiu, timp si fonduri, mai-marii comunei vor sta o vreme in cateva sali de clasa. Au fost montate deja casetele luminoase pe care scrie "Consiliul Local, comuna Cuza-Voda" si "Comuna Cuza-Voda, Primar". in varianta Cuza-Voda nu e loc de Primarie. in curte, lumea discuta despre alegeri, trecutul intunecos si viitorul luminos, cum altfel?! "E mai bine ca ne-am despartit de cei din Slobozia. Banii nostri se duceau acolo. Plecau multi, se intorceau putini. Mai nimic nu s-a facut si pentru noi. Doar un drum, si ala cu fonduri europene. Trebuie scoala noua. Drumuri. O primarie", isi da cu parerea cineva din curte.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite