Alegerea Patriarhului, sub pecetea tainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 60 de ani, capul BOR poate fi ales liber, însă "liderii spirituali" au optat pentru varianta secretomaniei comuniste. Azi are loc, după un ritual aparte unic în lumea ortodoxiei,

După 60 de ani, capul BOR poate fi ales liber, însă "liderii spirituali" au optat pentru varianta secretomaniei comuniste.

Azi are loc, după un ritual aparte unic în lumea ortodoxiei, ceremonialul de alegere a noului Patriarh, al cărui nume va fi cunoscut până la căderea serii. Cu toate acestea, ieri, în preziua alegerilor, dintr-o lipsă de transparenţă inexplicabilă, nu era cunoscut oficial numele celor care-l vor alege azi pe primul Patriarh al unei Românii ieşite de 18 ani din chingile comunismului.

"Aşa a hotărât Sfântul Sinod!", este motivaţia oficială privind ţinerea "la secret" a numelor electorilor viitorului Patriarh. O motivaţie demnă, mai degrabă, de o cabală ocultă cu parfum de servicii secrete. Numirea propriu-zisă a viitorului Patriarh al României va avea loc până la sfârşitul acestei luni, într-o zi anume, încă nestabilită oficial, când se va ţine ceremonialul întronizării noului Patriarh. Abia atunci, românii ortodocşi vor putea spune: "Avem Patriarh"!

"Aşa a hotărât Sfântul Sinod!"

Şedinţa extraordinară a Sfântului Sinod pentru desemnarea candidatului la Scaunul Patriarhal şi şedinţa Colegiului electoral bisericesc pentru alegerea noului Patriarh au loc azi, la 41 de zile de la vacantare, între orele 10.00 şi, estimativ, 20.00, în Sala Sinodală din Reşedinţa Patriarhală. La scrutinul/scrutinele pentru desemnarea celor trei candidaţi, din cei 27 eligibili, vor participa 27 de ierarhi eligibili, care vor fi aleşi de 49 din cei 51 de sinodali. Întregul ritual al alegerii Patriarhului la adresa www.patriarhia.ro şi pe site-ul ziarului nostru www.adevarul.ro.

La alegerea propriu-zisă a Patriarhului, vor participa, începând cu ora 17.00, în Aula Palatului Patriarhiei, cei 169 electori, cvorum format din cei 51 de sinodali, din reprezentanţii şcolilor superioare de teologie ortodoxă şi din laici, mai mult sau mai puţin controversaţi. Culmea lipsei de transparenţă a Sfântului Sinod, prin Biroul de presă al Patriarhiei, este că nici până la sfârşitul zilei de ieri, lista completă şi oficială cu cei 169 de electori nu a fost dată publicităţii.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica, confirmă doar parţial numele electorilor pe care Civic Media le-a depus la CNSAS pentru a fi verificată colaborarea acestora cu fosta Securitate. Pentru restul, spune: "Mâine (n.r. - azi) dimineaţă vor fi difuzate pentru că au fost 12 nume care au trebuit să fie desemnate, este vorba de directorii de seminar şi decanii facultăţilor teologice (…) Şi a mai fost un caz cu unul care a făcut atac de cord şi a trebuit schimbat (…) Aşa a stabilit Sinodul să dăm lista mâine (n.r. -azi) dimineaţă - mâine (n.r. - azi) dimineaţă o dăm. Aşa a hotărât Sfântul Sinod, să se dea în ziua alegerilor."

Cine sunt "naşii" politici ai viitorului Patriarh?

Se vor implica oamenii politici, în special Traian Băsescu, dar şi serviciile secrete, SRI, SIE şi altele în alegerea Patriarhului? Greu de spus, deşi se vehiculează astfel de ipoteze în culisele acestei alegeri fără precedent, în România şi în tot fost blocul comunist ortodox. Interesant este totuşi de semnalat că, luni seară, la o oră de maximă audienţă, în emisiunea "Naşul", George Becali, un om politic cu mare priză la public, a cerut serviciilor secrete, în special SRI să se implice în alegerea viitorului Patriarh căruia i-a şi pronunţat numele.

Mai mult, Gigi "George" Becali a spus că preşedintele Băsescu deja este implicat în alegerea Patriarhului. Dacă este aşa, este extrem de grav, pentru că, preceptele Sfântului Sinod spun că viitorul Patriarh nu este dinainte cunoscut, ci trebuie ales, aşa cum spune un Comunicat al Patriarhiei, "în frică de Dumnezeu, sub insuflarea Duhului Sfânt".

Comunicatul Patriarhiei poate fi citit aici .

Lista candidatilor poate fi citita aici.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite