Alegere de Cartea Recordurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conferenţiarul universitar Kötö Jozsef s-a trezit deputat cu numai 34 de voturi, în colegiul extern Africa-Orientul Mijlociu.

Are o vastă experienţă, de peste 40 de ani, în învăţământ şi cultură, de la nivelul cel mai de jos, de la şcoala din sat, până în minister, de la secretar literar la director de teatru. Kötö este unul dintre vicepreşedinţii executivi ai UDMR.

Aţi devansat-o prin redistribuirea voturilor pe Mariana Stoica, fost ambasador în Israel, familiarizat cu problemele din această zonă. V-a surprins rezultatul?

Sufleteşte nu eram pregătit pentru Parlament. Legea are însă multe imperfecţiuni. Prin acest sistem s-a făcut o nedreptate şi partidului nostru, mă refer la situaţia colegului Eckstein (Eckstein-Kovacs Peter, ex-senator de Cluj - n.r.), o personalitate din Colegiul Senatorial de la Cluj.

Ce veţi întreprinde în noua calitate pe care aţi dobândit-o?

În primul rând trebuie să vedem ce se doreşte de la noi. Va trebui realizată o strategie legată de contactul cu diaspora. Departamentul actual pentru românii din afara graniţelor din Ministerul de Externe trebuie transformat într-o agenţie.

Trebuie să existe o relaţie de reciprocitate cu emigraţia, care e lăsată acum la mâna unor birocraţi. Nu ne putem permite să ignorăm experienţa celor de afară. Dacă le oferim un program viabil, vor fi interesaţi de realitatea de acasă.

E o zonă cu risc terorist. Nu vă îngrijorează să o vizitaţi?

Voi planifica vizite de informare în aria de responsabilitate. Îmi plac pericolele. După ce vom vedea ce posibilităţi şi ce sarcini concrete avem, vreau să realizăm contacte permanente şi personale cu reprezentanţii organizaţiilor românilor din zonă, pentru dezvoltarea relaţiilor culturale, de învăţământ, confesionale şi economice.

Aţi început activitatea la o şcoală generală de la ţară, trecând şi peste un handicap fizic. Este accesibil Parlamentul venind de jos?

Am reuşit chiar şi un titlu naţional la atletism, la ştafetă 4 x 400 de metri, în urmă cu 50 de ani. Dacă îţi doreşti să fii activ, practic şi cu iniţiative, rezultatele vin mai devreme sau mai târziu, cu puţină şansă.

Veţi reprezenta ardelenii, maghiarii sau pe toţii românii?

Am lucrat şi la departamentul de externe din Ministerul Educaţiei pentru toţi românii, când am sprijinit înfiinţarea de instituţii de învăţământ, cu predare în limba maternă, în Spania şi Australia. Voi reprezenta din nou pe toţi românii. Dar în acelaşi timp, şi comunitatea maghiară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite