Alcoolul şi ţigara, viciile care îi bagă în spital pe români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Multe probleme de sănătate ale românilor sunt cauzate de alcool şi de fumat
Multe probleme de sănătate ale românilor sunt cauzate de alcool şi de fumat

Starea de sănătate este cel mai grav afectată, în România, de fumat şi de consumul de băuturi alcoolice, arată cea mai recentă cercetare internaţională. Analiza a inclus trei oraşe importante din ţara noastră: Craiova, Bistriţa şi Iaşi.

Alcoolul, tutunul şi sedentarismul reprezintă trei probleme majore cu care se confruntă românii în ceea ce priveşte sănătatea, potrivit Urhis Euro-2, cel mai mare studiu realizat vreodată (40.000 de persoane), cercetare care compară indicatorii de sănătate şi condiţiile de viaţă din 26 de oraşe din Europa, potrivit cotidianului francez „Le Figaro". În România au fost analizate trei oraşe reprezentative. Datele culese arată că, la Craiova, cei mai mulţi oameni au probleme cu alcoolul şi cu tutunul, în Bistriţa - cu băuturile alcoolice, iar ieşenii se „luptă" cu ţigările şi cu sedentarismul. Cel mai îngrijorător este faptul că tot mai mulţi tineri sunt afectaţi de aceste vicii.

Copiii, victimele tutunului

Două milioane de români consumă băuturi alcoolice în exces, iar ţara noastră se află pe un loc fruntaş cu privire la consumul de spirtoase în Europa, întrecând cu 3 litri media europeană pe cap de locuitor. Nici la capitolul tutun nu stăm mai prejos. Datele statistice arată că morbiditatea cauzată de fumat, în ţara noastră, ocupă prima poziţie în Europa (potrivit unei statistici publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în 2011), cu o creştere constantă din 1990.

Cifrele arată că aproape 100 de români mor anual pentru că beau prea mult. În acelaşi context, Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că excesul de alcool omoară mai mulţi oameni decât SIDA şi tuberculoza la un loc. Românii au ajuns să se complacă în sedentarism, iar acest stil de viaţă este pe cale să devină boală naţională. Acestea sunt problemele cu care se confruntă românii la capitolul factori care afectează starea de sănătate, iar această situaţie este subliniată şi de experţi străini în studiul Urhis Euro-2.

Click pe infografie pentru a mari

image

„Datele arată ce se întâmplă cu copiii noştri, în termen de afectare a sănătăţii în funcţie de condiţiile de mediu. Studiul confirmă ceea ce observăm zi de zi. Copiii noştri fumează, deşi sunt minori, mai mult decât media europeană. Cum este posibil acest lucru, deşi în România vânzarea către minori a produselor din tutun e interzisă?", spune Magdalena Ciobanu, medic pneumolog la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta" din Bucureşti.

Conştienţi, dar indiferenţi

Foarte mulţi români nu reuşesc să trăiască fără ţigări, iar acest lucru apare la două dintre cele trei oraşe analizate. Deşi preţurile pachetelor de ţigări au crescut vertiginos în ultimii ani, iar campaniile de conştientizare a oamenilor au fost numeroase, conaţionalii noştri nu se sfiesc să scoată din buzunar aproape 300 de lei lunar pe tutun. Românii ştiu că acest viciu le afectează sănătatea (96,3% din adulţi cred că fumatul cauzează boli grave, 98,3% cred că fumatul cauzează cancer pulmonar, 94,6%  - alte tipuri de cancer, 89,2% - accidente vasculare cerebrale şi 90,0% - atac de cord), dar preferă să ignore aceste lucruri, arată tot mai multe cercetări.

„Datele prezentate în studiul  Urhis Euro-2 arată că interzicerea fumatului în locurile publice are consecinţe imediate. Acest lucru se poate observa în Anglia, unde oamenii au probleme cu alimentaţia, nu cu ţigările. La noi, măsura e susţinută chiar şi de fumători, adică 22% din populaţie. Francezii, spaniolii, bulgarii, ungurii ce au diferit? De ce lor le pasă de copii şi nouă nu ne pasă? Guvernanţii, care amână legile, trebuie să ţină seama de faptul că tinerii români fumători de acum vor deveni bolnavii de mâine", atenţionează medicul Magdalena Ciobanu.

Abstinenţi sau mincinoşi?

Cercetarea Urhis Euro-2 e contrazisă însă de unele statistici referitoare la frecvenţa consumului de băuturi alcoolice. Astfel, românii se situau foarte bine, comparativ cu ceilalţi cetăţeni ai Uniunii Europene, conform unor date publicate în 2009. România avea atunci cei mai mulţi abstinenţi: una din două persoane figura în tabelul Eurostat ca neconsumatoare de alcool în ultimele 12 luni, ceea ce reprezintă cel mai ridicat procent de abstinenţi de pe continent!
„Beţivanii" Europei erau, în 2009, britanicii - doar un abstinent la 10 locuitori.

Doi din trei români cu ârste între 15 şi 24 de ani nu se atinseseră de niciun fel de băutură alcoolică în ultimul an, potrivit aceleiaşi cercetări. Cel mai mare procent de români care au consumat alcool în ultimele 12 luni corespundea categoriei formate din persoane cu studii superioare şi cu vârste între 35 şi 44 de ani. Sunt mai mulţi băutori în rândul celor care au loc de muncă, decât în rândul persoanelor neocupate, iar proporţia abstinenţilor, spune statistica respectivă, scade odată cu numărul de clase finalizate.

Aceste date, culese prin chestionare, adică pe baza răspunsurilor adevărate sau false ale intervievaţilor, sunt contrazise însă de indicatori mult mai credibili. De exmplu, rata deceselor provocate de consumul de alcool. Cu excepţia unor judeţe din jurul Bucureştiului, media acestor decese este printre cele mai ridicate din Europa: la 100.000 de locuitori, România apărea cu peste 51 de decese provocate de consumul de alcool - boli (ciroză, afecţiuni cardiovasculare etc), accidente de toate felurile (rutiere, lovituri din cădere etc.) şi crime.

"Tinerii români fumători de acum vor deveni bolnavii de mâine.''
Magdalena Ciobanu medic pneumolog

Problemele străinilor: canabis şi SIDA

Potrivit studiului Urhis Euro-2, românii sunt fericiţi în comparaţie cu francezii, care consumă droguri (canabis). Cercetarea arată că 32% - dublu faţă de media europeană - din francezii cu vârste cuprinse între 14 şi 16 ani au fumat deja canabis, în timp ce 31% din tineri au încercat drogul înainte de vârsta de 13 ani. Totodată, 68% din puştii francezi consumă alcool.

O surpriză a cercetării menţionate mai sus este oraşul Tromso (Norvegia), unde s-au evidenţiat foarte multe cazuri de femei bolnave de SIDA, cu toate că nivelul sociocultural al locuitorilor este ridicat.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite