Alcoolul şi obezitatea,risc de hepatită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii spun că, netratată, boala poate duce rapid la apariţia cirozei şi a cancerului hepatic Aproximativ un milion de români suferă de hepatita cronică B. Specialiştii afirmă

Specialiştii spun că, netratată, boala poate duce rapid la apariţia cirozei şi a cancerului hepatic

Aproximativ un milion de români suferă de hepatita cronică B. Specialiştii afirmă că boala poate rămâne
ascunsă mult timp.

Deşi există multe tulburări ale ficatului provocate de virusuri, boli genetice, obezitate sau consum de alcool, hepatita cronică B este una dintre cele mai frecvente infecţii ale ficatului.

Ea este cu atât mai periculoasă cu cât rar prezintă simptome specifice: febră, stări de oboseală, dureri musculare, lipsa apetitului, piele sau ochi galbeni (icter). Din acest motiv, boala poate rămâne nediagnosticată mulţi ani.

Sexul neprotejat, cale de transmitere

Virusul hepatitei B se transmite foarte uşor de la o persoană infectată la altă persoană prin sânge sau secreţiile organismului. La risc crescut se află cei care fac sex neprotejat, care folosesc în comun obiecte de igienă personală (periuţa de dinţi sau aparatul de ras) sau persoanele care călătoresc în ţările unde boala este foarte răspândită. Singurul mod de a afla dacă o persoană are hepatita B este efectuarea unui test de sânge.

În cazul unui rezultat pozitiv, medicul poate recomanda mai multe investigaţii de specialitate pentru a afla cât de afectat este ficatul. "Netratată, boala conduce într-un ritm de trei, patru ori mai rapid decât hepatita cronică C la ciroză hepatică şi cancer hepatic", ne-a spus prof. Mihai Voiculescu, preşedintele ARSF.

Noi ghiduri de tratament

Recent, Ministerul Sănătăţii a aprobat noile ghiduri de tratament pentru hepatita cronică B. Ele oferă pacienţilor şansa de a urma gratuit cele mai noi terapii antivirale orale (medicamente care reduc la minimum crearea de noi copii ale virusului).

Hepatita cronică B ridică probleme de sănătate publică în întreaga lume, dar în special în Europa şi în Orientul Mijlociu. La nivel mondial sunt înregistraţi 400 de milioane de bolnavi.

Vaccinarea este principala cale de prevenire a hepatitei B. Mai multe informaţii despre hepatita B se găsesc pe www.hepatitab.com.ro.

Hepatita cronică B poate conduce într-un ritm de trei, patru ori mai rapid decât hepatita cronică C la ciroză hepatică
Dr. Mihai Voiculescu,
preşedinte Asociaţia Română pentru Studiul Ficatului

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite