Albinele l-au făcut miliardar pe un vasluian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A luat o familie de albine din pădure şi s-a ocupat cu dragoste de creşterea şi înmulţirea lor. Aceasta este povestea de succes a unui vasluian care astăzi este miliardar, singurul apicultor

A luat o familie de albine din pădure şi s-a ocupat cu dragoste de creşterea şi înmulţirea lor. Aceasta este povestea de succes a unui vasluian care astăzi este miliardar, singurul apicultor care vinde miere ecologică din judeţul Vaslui. Mirel Balaban, împreună cu fraţii săi au, în prezent, grijă de 1.000 de stupi de albine şi au vândut, numai în acest an, 55 tone de miere de albine ecologică Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA).
Mirel Balaban, apicultorul din Măluşteni, judeţul Vaslui, spune că europenii şi-au rafinat gusturile, în ultimii ani cerinţele acestora vizând, mai ales, produsele ecologice. Mierea ecologică, pe care o solicită consumatorii din Uniunea Europeană, se remarcă de cea obişnuită prin faptul că nu este supusă tratamentelor chimice. Pentru albinele "ecologice" e nevoie numai de tratamente pe bază de ceaiuri, cum ar fi coada şoricelului, salvie, cimbrişor de câmp, pătlagină, sunătoare, muşeţel, toate plantele fiind culese de apicultori. Mirel Balaban, absolvent al cursurilor de apicultor, organizate de Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă (OJCA) Vaslui, a câştigat din creşterea albinelor bani mulţi, dacă ar fi să-i raportăm la veniturile medii ale oamenilor din zonă. În 2003, Balaban a scos un profit de 1,5 miliarde de lei. De atunci, în fiecare an, profitul s-a mai redus, dar nu a scăzut sub 500 milioane de lei. De altfel, aceasta este şi singura sursă de venit pentru familia Balaban, la care se adaugă o primă pentru obţinerea mierii ecologice, de 300.000 de lei pentru fiecare familie de albine.
Peste 2.000 de apicultori în judeţul Vaslui
În judeţul Vaslui, precizează Vasile Puf, directorul Asociaţiei pentru Creşterea Albinelor, sunt peste 2.000 de apicultori, care cresc în jur de 35.000 de familii de albine. Producţia de miere înregistrată la ACA, în acest an, depăşeşte 200 de tone, dintre care 98% este exportată. 300 de apicultori profesionişti sunt exportatori de miere numai în ţările Uniunii Europene. Totodată, 30% din mierea produsă în judeţul Vaslui se vinde pe piaţa liberă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite