Albert al II-lea, inscaunat oficial in principatul Monaco

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imbracat intr-un costum gri, camasa si cravata albe, printul Albert al II-lea si-a facut intrarea in sala tronului din Palatul regal unde, ieri, au debutat ceremoniile oficiale de urcare pe tron, ce

Imbracat intr-un costum gri, camasa si cravata albe, printul Albert al II-lea si-a facut intrarea in sala tronului din Palatul regal unde, ieri, au debutat ceremoniile oficiale de urcare pe tron, ce vor durata trei zile. Aici, in prezenta membrilor familiei regale, suveranul a primit omagiile inaltilor functionari de stat reprezentand Administratia Principatului.
Guvernul i-a jurat credinta
Printul a purtat colierul Grande Maitre de Saint Charles si a ascultat discursul de omagiere rostit de premierul Jean-Paul Proust, aceasta reprezentand forma moderna a juramantului de fidelitate pe care inainte il depuneau toti functionarii de stat si pe care Albert al II-lea l-a simplificat. Albert al II-lea a devenit suveran al Principatului de Monaco dupa decesul tatalui sau, Printul Rainier al III-lea, la 6 aprilie 2005. A urmat o perioada de trei luni de doliu, iar la jumatatea lunii iulie au fost organizate primele ceromonii oficiale de succesiune la tron, in prezenta exclusiva a cetatenilor monegasci.
Armata de 112 carabinieri va prezenta onorul
La ceremonii oficiale de acum participa saisprezece delegatii straine, in frunte cu cativa sefi de stat si coincid cu Ziua nationala a acestui stat mic. Astazi este prevazut un dineu oficial, iar maine va fi oficiata o mesa pontificala si vor fi remise Printului Albert al II-lea de Monaco insemnele succesorale. Va urma apoi un dejun oficial si o serata de gala. Cu toate ca singura armata a principatului o reprezinta corpul celor 112 carabinieri ai printului, care se ocupa de securitatea suveranului si a familiei acestuia, pe timpul ceremoniilor, in apele monegasce sunt prezente fregata franceza Aconit, fregata italiana Liberccio si crucisatorul american Cape Saint-George.
Prioritatea noului suveran: gata cu paradisul fiscal
Noul suveran vrea sa intareasca rolul micului stat pe plan international, angajandu-se sa lupte impotriva infractiunilor financiare. Monaco a fost de multe ori acuzat ca ar fi un paradis fiscal si ca aici se spala multi bani. De altfel, Albert al II-lea a semnat pe 8 noiembrie, cu Franta, o conventie privind transparenta financiara. ,Putem sa ne construim cu incredere viitorul si ne putem angaja pe cai ambitioase. Sunt decis sa fac acest lucru", a declarat printul in timpul ceremoniei. Noul suveran a subliniat ca se asteapta ca guvernul sau sa dea dovada de ,energie, fermitate si deschidere".
Supusii ii cer printului sa se insoare si sa aiba copii legitimi
Celebru pentru aventurile sale cu diferite femei, printul a pus capac cand a recunoscut ca are un copil cu Nicole Coste, o fosta insotitoare de zbor a Air France, de origine togoleza. Albert si-a recunoscut recent fiul in varsta de doi ani, dar a declarat ca nu ii va da numele de Grimaldi pentru a nu avea drepturi la tron. Vestea ca are un fiu i-a multumit pe locuitorii din Monaco, ingrijorati de faptul ca printul, in varsta de 47 de ani ar putea fi homosexual. Acum supusii ii cer sa se insoare cat mai repede si sa asigure descendenta directa a familiei Grimaldi la tronul Principatului Monaco.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite